Получени са сигнали за разделение в ръководството на талибаните, които

...
Получени са сигнали за разделение в ръководството на талибаните, които
Коментари Харесай

Колко дълбоки са различията между талибаните? |

Получени са сигнали за разделяне в управлението на талибаните, които повдигат въпроси за единството в групата, която пое ръководството в страната предишния месец, пише  

Съмненията за единството на организацията се ускориха по-рано този месец, откакто вицепремиерът Абдул Гани Барадар изчезна от публичното пространство. След това бяха подадени сигнали, че е бил погубен.

При появяването му по-късно, посредством авансово записано изказване, той твърди, че изгубването му било в резултат на пътешестване и също по този начин, че талибаните " имаме дълбока връзка между тях, те са повече от семейство ". В финален опит да се отстранен подозренията за гибелта му, Барадар бе заснет по време на среща с представители на Организация на обединените нации.

Въпреки това, съгласно източници на Al Jazeera, раздялите сред водачите на талибаните са напълно същински, като част от тях се стремят към основаването на по-модерна страна, в която политиката и армията са разграничени, до момента в който други считат " че им се дължат неща за 20-годишната война ".

Този вид разногласия се дължат най-много на обещаната рационализация в ръководството на талибаните и гарантирането на правото на обучение и работа за дамите да вземем за пример, и контратезата на по-консервативните локални водачи, които упорстват за прецизно съблюдаване на салафитския ислям и възмездие за 20-годишната война. 

В очакване на военните плячки

Според политически източник, който има дългогодишни връзки с висшото водачество на талибаните, резултатът от това разцепление се простира от залите на властта до улиците, където талибански бойци обикалят и принудително лишават движимостите на някогашните ръководещи и техните фамилии.

" В момента единственото, от което се интересуват " е да вземат колите и къщите на хората. "

Една от фигурите, които съставляват тази секта, е Мохамед Якуб, министър на защитата и наследник на  Мохамед Омар, създател на талибаните.

Истинската власт

Във вторник групата разгласи спомагателни членове на кабинета, най-вече заместник-министри. Талибаните настояват, че новите назначения целят да решат въпроси за разнообразието и квалификацията в тяхната администрация.

Сред новоназначените влизат лица от Панджшир и Баглан. Панджшир е дом на Националния фронт на съпротивата, който предприе единственото широко-мащабно изпитание да попречи на талибаните да завладяват цялата страна. В Баглан също имаше съпротива в някои от областите през последния месец.

Талибаните оповестиха, че три от новите длъжности ще бъдат предоставени на поданици на Панджшир, Баглан и Сар-е Пол, провинции със доста таджикско и узбекско население. Въпреки че групата направи място за таджики, узбеки и туркмени, към момента няма шиити, хазари или други представители на  малцинствените групи в държавното управление.

Истинската мощ, според източниците, се крие измежду потайната шура (консултативния орган) в Кандахар, където групата твърди, че се намира техният сегашен началник Хибутала Ахунзада. Този кръг се преглежда като същинските лица, вземащи решения в Афганистан.

„ Правителството няма власт “, ​​каза източникът.

Дипломатически и политически източници обявиха, че поради решенията на талибаните има опасения, че районните и персоналните вражди измежду елементарните талибани ще доведат до битки или борби в столицата и други провинции.

Така, макар строгата подчиненост при талибаните, която слага религиозния учен Молла Хайбатула Ахундзада като най-съществен политически, набожен и боен престиж, е допустимо да зародят разногласия въз основа на етнически и идеологически разлики, които неминумемо биха довели до борби за власт.

" Битките за политически места са едно, само че когато техните бойци стартират да се бият въз основа на дългогодишните си вражди, на никое място няма да бъде безвредно. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР