Полу-Шенген, според мен, е полууспех. И за да не излезе,

...
Полу-Шенген, според мен, е полууспех. И за да не излезе,
Коментари Харесай

Пеканов: Полу-Шенген е полууспех. За сухопътния Шенген“ нямаме никаква дата, нямаме и условие

" Полу-Шенген ", съгласно мен, е полууспех. И с цел да не излезе, че е единствено рецензия – споделям това поради упованията, които самите ръководещи постановиха в последните седмици. Когато през декември пристигна новината, че може да има някакво придвижване по тази тематика, което несъмнено, е някакъв тип прогрес, те сами споделиха " Но това не може да се случи без да получим и изясненост какво ще се случи, с цел да станем пълновръстен член “. Защото каквото и да си приказваме, както и да го споделя министър председателят, не сме пълновръстен член сега. Това съобщи Атанас Пеканов за " Фокус ", някогашен вицепремиер по ръководство на европейските средства в три служебни кабинети, назначени от президента Румен Радев.

 

" Аз пътувам постоянно до Виена - да, несъмнено, че е някакво облекчение да пътуваш с 10 минути по-бързо, тъй като няма да те ревизират на паспортната инспекция. Но въпреки това, не знаем по кое време ще се случи най-важното, това, което ще донесе същинските стопански изгоди – сухопътния " Шенген “. Нямаме никаква дата, нямаме и никакво изискване. Всъщност по тази причина ставаше въпрос – изискване, което автоматизирано да задейства България да стане член и на " Шенген “. И за какво споделям, че такива са били заложени упованията? Първият коментар на премиера Николай Денков, когато беше комуникирано това от страна на Австрия, беше " Неприемливо е да има спомагателни условия без ясна дата за сухопътните граници “. Така е. След което, една седмица по-късно се промени тази теза и тя беше " Може да нямаме ясна дата, само че би трябвало да има автоматизиран метод, по който ние ще станем член, без да питаме още веднъж всички страни “. Това също не се случи. Дори в случай че прочетем даже най-ласкателните разбори за този прогрес, там ясно написа:  " България се провали в тази част занапред да се разбере с всички страни членки, вършим това, това и това и тогава автоматизирано ставаме “. Не. В момента отново ще би трябвало да ги питаме и в никакъв случай не знаем каква ще е позицията след няколко месеца, след една година, две години, когато седнем още веднъж да питаме всички страни членки, дали те ще ни позволен. Разбира се, добре е, че се случи този прогрес частично. Части от него обаче се случиха още по време на служебния кабинет “, обясни той.

 

Пеканов акцентира, че същинските заслуги са на няколко кабинета един след различен, които са надграждали, и да вземем за пример в областта на правосъдната промяна. Той бе безапелационен, че заслугите сигурно не са напълно на настоящия кабинет, тъй като огромната оценка на Европейската комисия пристигна през лятото, откакто кабинетът " Денков “ беше встъпил. " Той още нямаше опция изобщо да е приел каквито и да било промени. Затова ми наподобява малко прекомерно министър председателят да твърди, че е негова заслуга. Не, заслуга е на всички тези, които в годините са помагали това да се случи. Докато Зарков беше министър на правораздаването, той също работеше по тези тематики и част от тях бяха признати, апропо, още до момента в който Зарков беше министър, т.е. още преди да се случи промяната. Знаете, че механизмът за основния прокурор, за който имаше толкоз години разногласия, през май месец беше признат, т.е. преди да застъпи изобщо кабинетът " Денков – Габриел ", изясни някогашният вицепремиер.

 

По думите му Австрия натиска спирачките на България главно поради въпроса с незаконната миграция. " Има значително хора в Австрия, които споделят: " Отнякъде идват всички тези хора, които идват към нашата обществена система, към нашия висок стандарт на живот, и ние би трябвало да затворим всички благоприятни условия те да идват “. И поради това България бива частично непочтено осъдена, тъй като е просто географски на този маршрут ", разясни Пеканов.

 

На въпрос дали изказванията, че България ще се трансформира в бежански лагер, будят излишно терзание или имат доза истина, икономистът сподели, че това не е по този начин, и тези изказвания са прекомерно бомбастични, които зареждат този спор. " Но би трябвало да си дадем сметка, че страните от центъра на Европейския съюз, като Австрия, Германия и Холандия, се пробват да постановат Дъблинското съглашение по-стриктно ", добави някогашният вицепремиер като акцентира, че съгласно него въпросното съглашение сега не работи. Той счита още, че сигурно съглашението сред Австрия и България е метод да се затвърди този механизъм и по този метод Австрия да изпраща повече мигранти назад към България.

 

" Реалистично надали те ще са толкоз доста. И второ, даже да ни ги изпратят, в последна сметка, ние няма да ги затворим някъде – те отново ще отидат най-вероятно там, където стандартът на живот е висок, там, където даже да си намерят най-простата работа, ще живеят най-вероятно много по-добре, в сравнение с да вземем за пример назад в родините им, където най-вероятно се води война и така нататък Така че мъчно ще се приложат такива механизми, които в действителност да доведат до подобен заплашителен резултат “, означи Атанас Пеканов.

 

" Пълният ни банкет в Шенген би трябвало да се случи допустимо най-скоро. Не знаем по кое време ще се случи. Може да е след години, след десетилетия. Защо? Защото тематиката в този момент може да кажем ще наподобява като – ето, зачеркнахме тази тематика, има някакъв триумф. По-лошо да стои обстановката пред нас. Например, изборите в Австрия ще бъдат най-вероятно през октомври или през ноември. В взаимозависимост от това каква коалиция ще се образува там, позицията на Австрия може да се втвърди още повече или пък да се усъвършенства “, добави той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР