Полското външно министерство днес заяви, че от беларуски дипломат е

...
Полското външно министерство днес заяви, че от беларуски дипломат е
Коментари Харесай

Полша експулсира беларуски дипломат заради напрежението относно осъждането на полски журналист в Беларус

Полското външно министерство през днешния ден съобщи, че от беларуски посланик е поискано да напусне страната на фона на възходящото напрежение във връзка със задържането на прочут полски публицист в Беларус, оповестява Българска телеграфна агенция.

Аташето по защитата в посолството на Беларус би трябвало да напусне Варшава напълно скоро, заяви представителят на външното министерство Лукаш Ясина пред полската организация ПАП. Ясина съобщи, че дейностите са подхванати в отговор на неотдавнашното експулсиране от Беларус на офицер за връзка на полската гранична защита и двама чиновници на консулството на Полша в Гродно.

Двустранните връзки сред прилежащите страни към този момент бяха обтегнати от поддръжката на беларуския президент Александър Лукашенко за военната експанзия на Русия в Украйна. Връзките сред Беларус и Полша претърпяха нов удар този месец, когато съд в Минск постанови присъда от осем години затвор за Анджей Почобут, прочут сътрудник на полски медии.

На 8 февруари съдът осъди 49-годишния Почобут за нанасяне на щета на националната сигурност на Беларус и за " всяване на разкол ". През 2020 година Почобут отразяваше в детайли всеобщите антиправителствени митинги, които избухнаха след оспорваното преизбиране на Лукашенко на президентските избори, считани от опозицията и западните страни за фалшифицирани.

Журналистът е в ареста от задържането му през март 2021 година Полша реагира на присъдата на Почобут, като спря придвижването през основния граничен пункт на страната с Беларус  - " Бобровники ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР