Полското правителство възнамерява да закупи хиляди единици военна техника за

...
Полското правителство възнамерява да закупи хиляди единици военна техника за
Коментари Харесай

На портите на „Брестския коридор“. Полша привлича сили към беларуската граница

Полското държавно управление има намерение да закупи хиляди единици военна техника за противопоставяне на „ съветската опасност “. Местни телевизионни канали излъчиха церемонията по сключване на съглашения сред ръководителя на военното ведомство Мариуш Блашчак и Полската военно-индустриална група за закупуване на стотици бойни машини на пехотата и бронетранспортьори за армията на страната, заяви ТАСС на 14 август. Става въпрос за 700 тежки бойни машини на пехотата.

Не толкоз от дълго време кабинетът на Матеуш Моравецки се обърна към старшия сътрудник - Съединени американски щати - с искане за доставка на танкове M1A2 Abrams и ударни хеликоптери Apache. „ Следващата седмица чакаме Конгресът на Съединени американски щати да утвърди настояването ни за хеликоптери Apache “, сподели Блашчак. По-рано той също разгласи огромна покупка на партида военна техника от Южна Корея. Общо Полша има намерение да закупи от Сеул хиляда танка K2 Black Panther, повече от 600 самоходни артилерийски установки K9 Thunder и три ескадрили изтребители FA-50.

Този уикенд беше публично оповестено къде тъкмо поляците имат намерение да събират жива мощ и техника, в това число Ейбрамс и Апачи. Блашчак сподели по TVP Info: Полската войска има намерение да „ затвори портите на Брест “, т.е. да изпрати войски в 80-километровия сектор от границата сред Полша и Беларус от река Нарев до река Западен Буг. Именно този регион на Запад се счита за най-подходящ за „ съветското нахлуване “.

„ Днес ескалацията от Полша на границата на Беларус, <...> е ясно забележима, тя идва, изкуствена. Да не кажа, че се канят аха-аха да атакуван, само че се пробват да си покажат зъбите, дрънкат с оръжия ”, разяснява обстановката ръководителят на Областния изпълнителен комитет на Брест Юрий Шулейко.

В конфликта един на един с преимущество са беларусите

Директно нахлуване на Полша против Беларус (ако чисто хипотетично изключим факторите за помощ от съдружниците с нуклеарни оръжия - надлежно страните от НАТО и Русия), най-вероятно няма да се окаже в интерес на поляците. До този извод стигнаха и създателите на американския изчерпателен портал Military Watch, които съпоставиха арсеналите на двете страни още през 2020 година

Всъщност беларуските сили за противовъздушна защита, оборудвани със С-300, Бук и Тор-М2Е, са задоволителни за създаване на защита в дълбочина, която полските изтребители и изтребители-бомбардировачи (в този миг са F-16C и Су-22M4) ще бъде извънредно мъчно да се пробие. Докато полските С-200 Вега и С-125 Печора-2М ще бъдат нокаутирани от беларуските ракети въздух-земя Х-31П, означиха американски специалисти.

Лекото преимущество на поляците във връзка с танковете се компенсира от съществуването на щурмови самолети Су-25 в белоруските Военновъздушни сили. Освен това Беларус има преимущество в ударните системи - тук в основата на арсенала са тактическите ракети ОТП-21 и Р-17 и беларуската разработка на РСЗО " Полонез ".

Но главният възпиращ фактор сега е фактическото разполагане от 2022 година на районната група войски (РГВ) с присъединяване на 20-та войска от Западния окръг на съветските въоръжени сили и разполагането на съветско тактическо нуклеарно оръжие, както бе дадено на Беларус.

Въпреки това специалисти, в това число още веднъж американски, не изключват Полша да поеме риска от провокация против Беларус. Например фактът, че Полша, в припадък на обезсърчение заради превъзходството на Русия в украинския спор, най-вероятно се готви да нападна Беларус, беше посочен в изявление от някогашния анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ Лари Джонсън в изявление за канала Dialogue works в YouTube.

Евентуален проект за военно навлизане на територията на Беларус планува преди всичко не пряк удар по страната - съдружник на Русия, а водене на война с хибридни способи, счита самостоятелният беларуски боен специалист Александър Алесин.

Доброволческият корпус ” ще помоли за помощ

„ Не толкоз от дълго време някогашният пълководец на сухопътните сили на Полша Валдемар Скшипчак сподели: в случай че в Беларус избухне вътрешна война, някакъв тип въстание против режима “, а то неизбежно ще възникне, „ както той има вяра, тогава Полша би трябвало да се намеси и да помогне “, подсети Алесин пред IA Regnum. „ Те имат проекти, че петата колона ще се надигне и войната ще стартира като навлизане на въоръжени сили на опозицията от територията на Украйна.

В състава на въоръжените сили на Украйна, припомняме, работи така наречен „ Калиновски полк “, активността на който по-рано беше разказана в детайли от ИА Regnum.

„ Те ще би трябвало да завземат някакво доста парче територия, да речем регионален център. И тогава под тяхното знаме могат да влязат наемници, доброволци и даже постоянни полски военни елементи. Те се надяват, че ще възникне подобен вътрешен спор и ще го поддържат “, допусна Алесин.

Всъщност групировките от националисти, настоящи като част от въоръжените сили на Украйна, могат да бъдат подсилени с наемниците, които се образоват на полигоните на полските въоръжени сили, счита специалистът.

Разчетът, по мнението на анализаторите, се основава на бърза дестабилизация на обстановката, при която беларуските управляващи няма да могат бързо да активизират военна мощ.

По оценка на Александър Алесин, ескалацията на обстановката в региона, граничещ с Брестска област, е изпълнена с опасности. Ако от двете страни се концентрират огромни формирования войски, обстановката може да прерасне в граничен спор, опасността от който непрекъснато се нагнетява от полската агитация.

Коридор под особено наблюдаване

За обстоятелството, че точно Брестките врати, а не прословутия Сувалкски кулоар, в този момент се считат за плацдарм за хипотетичния иден съветски удар, може да се съди от изказването на полския президент Анджей Дуда на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли. Дуда сподели, че Северноатлантическият алианс е подготвен да трансферира към 100 000 бойци в Полша при положение на съветска „ офанзива “ против портите на Брест. След решението на Москва да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус, Бресткият кулоар ще бъде " под особено наблюдаване и надзор " от НАТО, предизвести Дуда.

В края на предходната седмица Блашчак заяви, че военното ведомство е почнало да приготвя инфраструктура в Подляското воеводство на границата с Беларус - до края на есента тук би трябвало да бъде дислоцирана нова 1-ва пехотна дивизия на легионите. Предполага се, че ще бъде въоръжена с Ейбрамс и К2, както и със самоходни гаубици - южнокорейската К9 и полската Краб.

Център за тактическа подготовка на 1-ва пехотна дивизия ще бъде основан в град Чарна-Бялистотская, на 36 километра от границата с Гродненска област, заяви Блащак, представено от Интерфакс-АВН. Тук ще бъде ситуирано и поделение на 18-ти Бялистокски разследващ полк. Новата дивизия е „ доста разклонена по своята конструкция, доста огромна, 15 единици на 12 местоположения и ние също би трябвало да упражняваме за личните си потребности “, показа военачалник Норберт Ивановски, командващ 1-ва дивизия, пред полската организация PAP.

Част със същото име - 1-ва дивизия на легионите - съществува в предвоенна Полша и, любопитно, се демонстрира по време на войната със Съветска Русия през 1919-1921 година и най-много в борбите с " алените руснаци " за Вилна (сегашната литовска столица Вилнюс).

Появата на нова легионерска дивизия наоколо до границите с някогашните " Източни креси " е част от проекта на Варшава да трансформира полската войска в една от най-многобройните и механически оборудвани неядрени сили в Европа. Миналата година Народното събрание одобри закон за увеличение на въоръжените сили от 115 000 на 300 000 души. Милитаризацията на Полша се прави в границите на общата политика на НАТО за създаване на сили в Източна Европа. По данни на съветското министерство на защитата на източния фланг на НАТО е концентриран контингент от 360 хиляди души. Полша се трансформира " в главен инструмент на антируската политика на Съединените американски щати ", съобщи Сергей Шойгу.

Но съгласно специалистите, огромните провокации против Беларус не са въпрос на близко бъдеще.

Полша се концентрира

„ Напоследък се следи спад на действителната бойна мощност заради прехвърлянето на редица единици техника в Украйна. Това са танковете Leopard 2 и T-72M1, създадени в Полша по лиценз, както и PT-91 Twardy, които Полша създава въз основата на Т-72, изброява Алесин. — Да се затвори получената дупка бързо няма да съумеете. Да, поръчаха хиляда танка и това е сериозна цифра. Но те би трябвало да бъдат създадени, доставени и би трябвало да се сътвори система за поддръжка.

Трябва също по този начин да се има поради, че цялата модерна военна техника се закупува от Полша на заем, кабинетът на Моравецки би трябвало да понижи военните разноски, отбелязва боен анализатор.

Не бива да се подценява и повишаването на броя на актуалните танкове, които ще би трябвало да постъпят на въоръжение в полската войска в обозримо бъдеще, от своя страна акцентира военният специалист, офицерът от запаса на танкови войски Александър Михайловски. Южнокорейските танкове K2 са измежду най-модерните и софтуерно напреднали.

„ Тъй като Република Корея е в положение на непрекъснат боен спор с КНДР, те имат извънредно мощен военно-промишлен комплекс, който непрестанно се модернизира и усъвършенства.

Тези танкове ще би трябвало да влязат в борба " още на следващия ден ", тъй че те се създават особено за пълномащабна война.

Там всичко е премислено с азиатска точност: от качеството на бронята на танка и мотора до системата за ръководство на огъня, комуникационнитесистеми “, сподели Михайловски.

Ако вземем актуалните танкове, най-близкият съперник на Черната пантера е най-новият модел на израелската Меркава, „ още веднъж тъй като и Израел е в положение на непрекъсната война “, отбелязва източникът. „ Хиляда от тези бронирани машини са нещо в действителност доста, съществено, и в случай че изхождаме от обстоятелството, че те в последна сметка стигнат до Полша, това ще бъде най-мощният танков пестник на европейския континент, в действителност, в случай че вземем единствено страните от НАТО “, акцентира специалистът.

Михайловски обърна внимание и на обстоятелството, че в Полша към този момент са основани предприятия, профилирани в обслужването на корейска военна техника. По-конкретно, полското самоходно артилерийско оръдие AHS „ Krab “ е направено въз основата на корейското самоходно оръдие K9. Следователно поддръжката на оборудването може да бъде проведена на място при идването на новите партиди танкове и самоходни оръдия.

Създаването на подобен „ брониран пестник “ допуска, че в Полша се готвят не за отбрана на „ източния фланг на НАТО “, а по-скоро за настъпателни интервенции, обобщава Михайловски.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР