Полският Върховен съд предупреди днес, че спорен законопроект, който позволява

...
Полският Върховен съд предупреди днес, че спорен законопроект, който позволява
Коментари Харесай

Според полския Върховен съд Полша рискува да изгуби членството си в ЕС

Полският Върховен съд предизвести през днешния ден, че противоречив законопроект, който разрешава полските съдии да бъдат уволнявани, в случай че оспорват правосъдните промени, може да докара до излизане на Полша от Европейския съюз, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Съдът декларира, че препоръчаният законопроект може да наруши законодателството на Европейски Съюз и да изостри напрежението сред Брюксел и ръководещата в Полша партия " Право и правдивост " (ПиС).

Противоречията сред полските закони и законите на Европейски Съюз най-вероятно ще докара до интервенция на институциите на съюза поради нарушение на европейските контракти и в по-далечна вероятност - до нужда от овакантяване на Европейски Съюз, се споделя в изказване на Върховния съд.

Върховният съд разгласява мнение от 40 страници, в което се показва, че импортираният предишния четвъртък от депутати на ПиС законопроект е опит да бъдат принудени съдиите да ползват всички разпореждания, признати от ръководещото болшинство, даже в случай че някой съд ги сметне за несъвместими с висши законови правила.

Законопроектът планува санкции, в това число уволняване, за съдии, поставящи под подозрение законността на назначението на различен арбитър, както и за дейности от политически темперамент, които могат да навредят на действието на правосъдната система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР