Полският премиер Матеуш Моравецки увери сънародниците си, че доставките на

...
Полският премиер Матеуш Моравецки увери сънародниците си, че доставките на
Коментари Харесай

Премиерът на Полша увери, че доставките на газ и въглища са гарантирани

Полският министър председател Матеуш Моравецки увери сънародниците си, че доставките на природен газ и въглища са обезпечени, на фона на възходящо публично неодобрение в Полша от високата инфлация и дефицит на въглища за отопление съобщи АП.

Моравецки оправда съществуващите проблеми с продължаващата към този момент пет месеца война в Украйна, като сподели, че държавното управление на партията " Право и правдивост " (ПиС) ще направи всичко по силите си " да приспособи енергийната тактика към времето на война " и към този момент я приспособява. В тирада пред Народното събрание Моравецки съобщи: " Ще се оправим с последствията от войната; ще се оправим с инфлацията ".

Тези въпроси са от изключителна значимост за дясната ръководеща коалиция, ръководена от ПиС. При повишаване на публичното неодобрение социологическите изследвания сочат, че тя ще загуби парламентарното си болшинство на изборите следващата година, а с това и опцията да прокарва своята политика.

През юни инфлацията в Полша на годишна база възлиза на 15,5 % - най-високата от 25 години насам, - а цените на бензина и изключително на въглищата скочиха стремглаво. Цената на качествените въглища, употребявани от милиони поляци за отопление, които Полша внася най-вече от Русия, скочиха трикратно през последните месеци основно поради европейските наказания против Москва поради нашествието ѝ в Украйна.

Правителството вкара по-ниски контролирани цени за семействата и неотдавна разпореди на държавните енергийни компании да създадат изключителни доставки за физически лица. Повечето от въглищата, добивани в Полша, отиват за потребностите на индустрията.

В речта си пред Народното събрание Матеуш Моравецки даде обещание да няма дефицит на природен газ и въглища, като сподели, че ще се купува от чужбина и че за зимата полските газови складове ще бъдат цялостни. Опозиционни политици и икономисти окачествиха думите му като прекомерно оптимистични, заяви Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР