Полският премиер Матеуш Моравецки изпрати писмо до институции на ЕС,

...
Полският премиер Матеуш Моравецки изпрати писмо до институции на ЕС,
Коментари Харесай

И Полша заплаши с вето Бюджета на ЕС

Полският министър председател Матеуш Моравецки изпрати писмо до институции на Европейски Съюз, заплашвайки да наложи несъгласие на бюджета за 2021-2027 година, в случай че бъде включено изискване достъпът до европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона от страна на съответните държавни управления. Варшава се причислява към Унгария и Виктор Орбан, който също заплаши с сходни дейности.

Както Полша, по този начин и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на правосъдната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да изгубят милиарди евро финансиране от Европейски Съюз.

Европарламентът има намерение да даде окончателното си утвърждение на дълготрайния бюджет на пленарната сесия в края на ноември. Но преди да се стигне до това гласоподаване, финансовата рамка би трябвало да бъде утвърдена с цялостно единогласие от водачите на страните членки.

"Знаем, че има проблем с Орбан и с досието за върховенството на закона, само че не може останалата част от Европа да продължи да чака 750 милиарда евро, които са нужни в битката с пандемията. В момента са застрашени милиони работни места и всеки прахосан ден е ужасяващ за всички хора, живеещи в неустановеност, и за всички компании на ръба на затварянето ", разяснява ръководителят на парламентарната комисия по бюджети Йохан Ван Овертфелд.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР