Полският парламент гласува късно снощи противоречив закон, който заплашва с

...
Полският парламент гласува късно снощи противоречив закон, който заплашва с
Коментари Харесай

Полша за прие противоречив закон за Холокоста

Полският парламент гласоподава късно нощес спорен закон, който заплашва с санкция или затвор  до 3 години всеки, който свърже „ полската нация или страна “ с закононарушенията на немските нацисти в окупирана Полша. Законът не разрешава апропо лагерите на гибелта като Освиенцим (Аушвиц), Биркенау, Треблинка,  Собибор,  Майданек, Хелмно, Белжец да бъдат наричани „ полски “.

За да влезе в действие, планът би трябвало да бъде подписан от президента Анджей Дуда.

Консерваторите настояват, че задачата на закона за еврейския геноцид е да отбрани имиджа на страната.

Проектът разгневи Израел. Съединени американски щати показаха паника от последствията от закона. Той може да има " отблясъци " върху " стратегическите ползи и връзки на Полша, в това число със Съединени американски щати и Израел ", предизвести говорителката на Държавния департамент Хедър Науър.  По думите й " вероятните разделяния сред съдружниците ще имат изгода единствено за нашите противници “.

Науър прикани Полша да изследва още веднъж плана в светлината на възможното му последствия за свободата на изложение и на „ потенциала да бъдем положителни сътрудници “.

Според Израел един от текстовете е опит за отказване на присъединяване на поляци в унищожаването на евреи и на опцията да бъдат преследвани в съда от наследниците на жертвите на геноцида.

Въпреки че министър председателят Бенямин Нетаняху стачкува още в петък, когато долната камара утвърди закона, и макар митингите на еврейски организации по света, Сенатът гласоподава текста без промени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР