Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак каза, че решението на

...
Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак каза, че решението на
Коментари Харесай

САЩ доставят Пейтриът на Украйна по инициатива на Полша

Полският министър на защитата Мариуш Блашчак сподели, че решението на Съединени американски щати да дават на Украйна противоракетни системи " Пейтриът " е било взето по самодейност на Полша, предава Българска телеграфна агенция.

Полският министър председател Матеуш Моравецки разгласи, че Полша се стреми от месеци да подсигурява, че западните ѝ съдружници ще доставят модерно и тежко противовъздушно и противоракетно военно съоръжение на Украйна, съобщи за Българска телеграфна агенция полската новинарска организация ПАП.

" След месеци на напън, дипломатически старания, след стотици диалози, нашите западни съдружници, Франция, Германия и други страни най-сетне са подготвени да доставят на Украйна тежко въоръжение, модерно военно съоръжение, за каквото украинците споделят, че им е най-необходимо ", сподели Моравецки на конференция, която даде взаимно с министъра на защитата Мариуш Блашчак в Първа база на транспортната авиация " Окече " във Варшава.

Полският министър председател сподели, че сигурността на Полша също е заложена на карта на фона на войната в Украйна, и че всички старания на държавното управление са ориентирани за гарантиране на мирното развиване на страната.

Попитан дали Полша ще се възползва от средствата, които Съединени американски щати ще дават за отплата на военното съоръжение, предоставено от страните от НАТО на Украйна, Моравецки сподели: " Да, част от средствата от европейските и американските фондове отиват в Полша. Обсъждаме също по какъв начин да придобием военно съоръжение за подмяна на това, което изпращаме на Украйна ".

" Благодарение на нас Украйна ще получи системи " Пейтриът " както от Съединени американски щати, по този начин и от Германия ", добави полският министър на защитата.

Целта на полското държавно управление е Полша да граничи на югоизток с самостоятелна Украйна, а не с Русия, добави Блашчак.

Моравецки добави, че се водят договаряния с Германия за даване на системи " Пейтриът " и на Полша.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР