Полските власти съобщиха за промяна на тенденциите в миграционните потоци

...
Полските власти съобщиха за промяна на тенденциите в миграционните потоци
Коментари Харесай

Полша отчита увеличение в броя на африканските мигранти, влизащи от Русия

Полските управляващи оповестиха за смяна на трендовете в миграционните потоци по границата с Беларус. Мнозинството от мигрантите, които желаят да влязат нелегално на полска земя по този маршрут, към този момент не са хора от Близкия изток, а африканци, пътували първо до Русия, предава Асошиейтед прес.

Правителството уточни, че тези африкански мигранти се разделят на две съществени групи. Едните единствено са минали през съветската територия, а другите са били там по-дълго време. Русия, също като Полша, е съседка на Беларус. Москва и Минск се намират и в стеснен политически съюз между тях.

В изказване, изпратено до Асошиейтед прес посредством имейл, полското държавно управление уточни, че тези мигранти са част от " хибридна интервенция, целяща дестабилизирането на източния фланг на НАТО ".

От предишното лято към границите на Литва, Полша и в по-малка степен на Латвия стартира засилено придвижване на миграционни потоци от Беларус. И трите страни са ситуирани по източната външна страна на НАТО и Европейски Съюз.

Те се пробваха да накарат мигрантите да се откажат от опитите си да преминат границата, като ги задържаха или изтласкваха назад на беларуска земя. Полша неотдавна приключи построяването на висока стоманена ограда по 186-километров сектор от сухоземната си граница с Беларус.

Правозащитни организации разкритикуваха Варшава и Вилнюс за отношението към мигрантите с претекста, че измежду тях има и хора, които бягат от гонене и съгласно интернационалното право могат да аплайват за леговище.

Европейските водачи упрекват беларуския президент Александър Лукашенко в основаването на нов, неестествен път за миграцията за да бъде дестабилизиран Европейски Съюз. Правителството на премиера Матеуш Моравецки съобщи, че съгласно него отговорност за това носи освен Минск, само че и Русия, поради съюза ѝ с Лукашенко.

В началните стадии на рецесията хората, опитващи да влязат в Европейски Съюз през Беларус, бяха главно афганистанци, сирийци, иракски кюрди и други от Близкия изток. След големия напор, почнал предишното лято и траял и през месеците по-късно, Евросъюзът се намеси и предприе дейности за ограничението му, в това число като накара Ирак да спре директните полети до Беларус. Тези ограничения в последна сметка дадоха резултат и миграционният поток понижа.

Той обаче по този начин и не спря напълно. Впоследствие стана по този начин, че този приток беше " помрачен " от надалеч по-големия брой на украинските бежанци, които бяха задушевно признати в Полша след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари.

Отделът за национална сигурност към канцеларията на полския министър председател съобщи за АП, че по настоящи данни на полската Гранична защита мигрантите, които се пробват да влязат нелегално през полско-беларуската граница, сега в голямата си част идват от страните от Африка на юг от Сахара.

Те " имат съветски визи и точно през Русия стигат до Беларус ", добави отделът.

" Визите им са издадени за работа или образование, само че съгласно показанията, събрани от Граничната защита, те в никакъв случай не са възнамерявали да ги употребяват за тези цели, а единствено с цел да ги отведат по този път на миграцията. Същевременно съветската администрация улеснява процедурите за приемане на виза ", съобщи държавното управление. " Освен мигрантите има и хора, които са обитавали в Русия по-дълго време. "

" Действията, подхванати от Русия и Беларус, удостоверяват, че този изкуствено основан път на миграцията се управлява и координира от тези два режима и можем да чакаме, че в бъдеще тази хибридна интервенция, целяща дестабилизирането на източния фланг на НАТО, ще се организира все по-усилено ", добави то.

По данни на Граничната защита през юли е имало 914 опита за нелегално влизане в Полша от Беларус.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР