Полските специални служби извършиха нови претърсвания в домовете на бивши

...
Полските специални служби извършиха нови претърсвания в домовете на бивши
Коментари Харесай

Полските специални служби претърсват домовете на бивши правителствени служители

Полските специфични служби направиха нови претърсвания в домовете на някогашни държавни чиновници на партията " Право и правдивост "  (ПиС) в сряда, като част от следствие на хипотетична корист със средства, които са ръководени от министерството на правораздаването, съобщи представител на прокуратурата, представен от Ройтерс.

Националистическата партия ПиС  след осем години отпред на Полша, когато обединението от проевропейски партии, предвождана от Гражданската платформа на Доналд Туск, пое ръководството. Новото държавно управление даде обещание да държи виновни тези, упрекнати в нарушение на закона по време на ръководството на ПиС , и декларира, че прокурорите към този момент са свободни от политическо въздействие.

Във вторник специфични служби са направили претърсвания в дома на някогашния министър на правораздаването Збигнев Зиобро, а прокуратурата заяви, че четирима души, в това число трима някогашни чиновници на министерството на правораздаването и един бенефициент на фонда, са били арестувани. В сряда служители на реда претърсиха стаята на някогашния заместник-министър на правораздаването Михал Вос в хотел, принадлежащ на Народното събрание, както и друга къща, принадлежаща на фамилията на Зиобро, сподели представител на прокуратурата. Вос съобщи, че домът му отвън Варшава също е бил претърсен.

Разследването се отнася за хипотетично корист с пари от Фонда за правораздаване, основан за подкрепяне на жертвите на закононарушения. Някои медии оповестяват, че средствата са били употребявани за закупуване на шпионски програмен продукт Pegasus , който. Също по този начин се твърди, че парите са били употребявани и за придобиване на поддръжка измежду гласоподавателите на ПиС в селските региони, като са закупувани противопожарни автомобили или съоръжение за асоциации на селски домакини.

Бившият президент на Върховната счете палата съобщи пред парламентарна комисия в сряда, че има доказателства за изразходването на 25 милиона злоти (6,3 милиона долара) за софтуера Pegasus. Депутати от ръководещата Гражданска платформа обявиха, че ще желаят следствие от изборната комисия за инспекция на вероятно нелегално финансиране на ПиС през предизборната акция предходната година.

Зиобро, който се лекува след интервенция за рак на хранопровода, назова претърсването на къщата му " театър на бандитизъм и безвластие " и упрекна премиера Доналд Туск и министъра на правораздаването Адам Боднар в политически стимулирани дейности. Той беше архитектът на правосъдните промени, които съгласно критиците му подкопават независимостта на правосъдната система. По-рано Зиобро отхвърли, че е направил нарушавания.
 Полша отзовава 50 посланици, назначени от предходната власт
Полша отзовава 50 посланици, назначени от предходната власт

Може да не получи утвърждението на президента Анджей Дуда, който е обвързван с предходното правителство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР