Полша започна тази седмица да строи стена по границата си

...
Полша започна тази седмица да строи стена по границата си
Коментари Харесай

Полша започва да строи солидна ограда по границата с Беларус

Полша стартира тази седмица да строи стена по границата си с Беларус, която да стопира незаконните мигранти. Това става няколко месеца, откакто напорът на мигранти, основно от Ирак, Афганистан и други страни от Близкия изток и Африка провокира сериозна рецесия сред Полша и Беларус, упреквана, че на процедура провежда трафик на хора през границите на Европейски Съюз, с цел да си отмъсти за наложените й наказания поради нарушаванията на човешките права.

По 186 километра от дългата 418 километра полско-беларуска граница ще бъде издигната висока 5,5 метра бариера от стоманени стълбове с бодлива тел в горната част, сензори за придвижване и камери за наблюдаване.

Цената е към 1,6 милиарда злоти или 353 милиона евро. Строежът би трябвало да завърши до юни. Още предходната година, в разгара на мигрантската рецесия, полските управляващи подвигнаха по част от границата с Беларус краткотрайна телена ограда, висока 2,5 метра.

Аргументите на дясното националистическо държавно управление на " Право и правдивост " са ясни: би трябвало да се защитим, а по този метод да защитим и границите на Европа. След диалози сред европейски водачи и Минск и дейна европейска дипломация натискът върху границата понижа. Авторитарният беларуски водач Александър Лукашенко, очевидно не виждайки към този момент изгода от изостряне на борбата с Европейски Съюз, отстъпи и стартира връщане на мигрантите в страните им. Но проправителствените медии в Полша тези дни още веднъж биха паника, че офанзивата против Полша продължава и ще придобива нови форми.

Седмичникът " Шечи " написа, че съгласно полските служби Минск работи за отваряне на нови канали на " доставки " на мигранти, може би от Афганистан. Има учредения да се чака по-голяма " професионализация " на атакуващите границата, обучаването им, тъй че да станат паравоенни групи, маскирани като мигранти. Затова построяването на стената е нещо неотложно и би трябвало да стартира допустимо най-бързо, писа през декември журналистът Михал Карновски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР