Полша ще предостави общо 14 изтребителя МиГ-29 на Украйна, каза

...
Полша ще предостави общо 14 изтребителя МиГ-29 на Украйна, каза
Коментари Харесай

"Историческа сила": Зеленски благодари за помощта на Полша, тя обеща още подкрепа

Полша ще даде общо 14 изтребителя МиГ-29 на Украйна, сподели полският президент в сряда по време на формалното посещаване на украинския му сътрудник Володимир Зеленски във Варшава, съобщи " Ройтерс ".

По думите му четири МиГ-29 на украинските въоръжени сили. " Сега се дават четири МиГ, тъй че общо осем ", съобщи Анджей Дуда на конференция. " Готови сме... да дадем още шест, които сега се приготвят. Предполагаме, че може да бъдат трансферирани скоро ", добави той.

Зеленски благодари на Полша за нейната " историческа " помощ, като сподели, че тя би трябвало да стане основен сътрудник в големите старания за възобновяване, нужни след края на нашествието на Русия.

Дуда награди украинския си сътрудник и с Ордена на белия орел, най-високото отличие на Полша.

" Вие застанахте един до друг с нас и ние сме признателни за това ", сподели Зеленски, откакто получи премията. " Вярвам, че това са исторически връзки, исторически резултат и историческа мощ сред нашите страни ".

Дуда изрази убеденост, че Украйна ще победи в спора.

" Нямаме подозрение, че вашето държание, съчетано с героизма на украинските бойци, избавиха Украйна ", сподели той. " Нямаме подозрение, че вашето държание избавя Европа от потопа на съветския империализъм ".

Попитана какво значи за нея визитата на Зеленски, украинската бежанка Олена, 46, подвигна палец, преди да избухне в сълзи.

" Ако не беше той, в този момент нямаше да има Украйна ", сподели тя, минавайки около президентския замък и добави, че е признателна на Полша, че може да остане да работи в страната.

Зеленски, който би трябвало да участва на стопански конгрес по-късно в сряда, предложения полските компании да дойдат в Украйна преди края на войната, с цел да си обезпечат по-добра позиция на украинските пазари, както и в напъните за възобновяване на страната.

Дуда уточни в сряда, че Полша работи за приемане на спомагателни гаранции за сигурност за Украйна на срещата на върха на НАТО, която ще се организира в литовската столица Вилнюс през юли.

По-рано през днешния ден полският министър на земеделието Хенрик Ковалчик заяви, на фона на възходящия яд измежду фермерите в страната поради въздействието на украинския импорт на зърно върху цените.

Танкове от Испания

Испанският министър на защитата Маргарита Роблес в това време съобщи, че шест танка " Леопард 2А4 ", обещани от Испания на Украйна, ще бъдат изпратени през втората половина на април, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.Роблес направи изказването по Испанската телевизия, измествайки за по-късно предстоящата дата за доставка.

Миналия месец Испания сподели, че чака да изпрати танковете.

Мадрид се е заел да достави на Украйна 10 танка. Роблес съобщи, че армията е почнала да поправя останалите четири.

Танковете, немско произвеждане, не са употребявани от 1990-те години и стоят в запаса, заради което би трябвало да бъдат ремонтирани и да преминат инспекции за бойната им подготвеност, откакто имаше първични подозрения дали са в положение още веднъж да бъдат употребявани в борба.

Испания също по този начин е приела за образование 40 танкисти и 15 механици във военна база в Сарагоса.

Други страни от НАТО, измежду които Германия, Полша и Португалия, са дали обещание да изпратят общо 48 танка " Леопард 2 " на Украйна.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР