Полша призова Китай да окаже натиск върху Русия да прекрати

...
Полша призова Китай да окаже натиск върху Русия да прекрати
Коментари Харесай

Полша призова Китай да окаже натиск върху Русия за прекратяване на войната в Украйна

Полша прикани Китай да окаже напън върху Русия да приключи войната в Украйна, заяви през днешния ден полското външно министерство след среща на двама висши чиновници във Варшава, предаваРойтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Китайският специфичен делегат за Украйна Ли Хуей е на обиколка в Европа тази седмица, като във вторник и сряда той беше на аудиенция в Киев, където разиска способи за преустановяване на спора сред Украйна и Русия посредством политическо споразумяване.

След диалози сред Ли и полския заместител външен министър Войчех Гервел полското външно министерство сподели в изказване, че полският представител е призовал Пекин да употребява въздействието, което има над Русия, с цел да я убеди да приключи войната.

" Заместник-министър Гервел схваща отговорността, която Китай има като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и се надява, че Китай ще осъди експанзията на Русия и ще окаже напън върху нея, с цел да стартира още веднъж да съблюдава правилата на интернационалното право “, се споделя в изказването.

Полша е обезпокоена от интереса, който Китай демонстрира за подсилване на двустранните връзки с Русия, се споделя още в изказването.

Полша се надява, че Китай в никакъв случай няма да признае анексирането на украински територии от Русия и в случай че Пекин окаже военна помощ на Москва, това ще има " тежки последици “ за връзките му с Европа, сподели Гервел на Ли. Киев отхвърля концепцията за правенето на каквито и да било териториални отстъпки на Русия и сподели, че желае да си върне назад всеки сантиметър от земята си.

През февруари Пекин показа предложение от 12 точки за политическо споразумяване на украинската рецесия. Според него и двете страни би трябвало да се съгласят на постепенна деескалация и не би трябвало да се употребяват нуклеарни оръжия, напомня организацията.

Ли е най-високопоставеният представител на Китай, който е посетил Украйна от началото на съветската инвазия през февруари предходната година, отбелязва Ройтерс.

По време на диалозите във Варшава Ли е споделил, че обстановката в Украйна " не е в полза на никого ", само че няма " елементарно позволение ", се споделя още в изказването на полското външно министерство.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР