Полша привика руския посланик в страната след изказването на президента

...
Полша привика руския посланик в страната след изказването на президента
Коментари Харесай

Варшава настръхна след думите на Путин, че западните полски територии са подарък от Сталин

Полша привика съветския дипломат в страната след изявлението на президента Путин. Руският държавен глава съобщи през вчерашния ден, че западните територии на днешна Полша били подарък от Сталин. Той още сподели, че Москва ще реагира на всяка експанзия против Беларус.

Властите във Варшава разясниха, че това е било открита опасност към сигурността на страната. По думите им Путин употребявал изказванията за „ териториални дарове “, с цел да оправдае анексирането на Крим и нашествието в Украйна.

Премиерът Матеуш Моравецки също осъди изявленията на Путин и ги назова „ рискови “ и „ лъжливи “.

Ето и какво тъкмо сподели Путин през вчерашния ден на съвещанието на Съвета за сигурност, което взриви напрежението:

„ Именно с помощта на Съветския съюз, с помощта на позицията на Сталин Полша е получила обилни земи на Запад, земи на Германия. Ето точно по този начин западните територии на днешна Полша са подаръкът на Сталин за поляците. Нашите приятели във Варшава са позабравили за това? Ние ще им напомним. През 1920-1930-те години в по този начин наречените Източни кръстове на Полша – а това е територията на Западна Украйна, Западна Белорусия и елементи от Литва – се е провеждала жестока полонизация и асимилация на локалните поданици, имало е подтискане на националните култури, на православието. Това е приключило с национална покруса през 1939 година, когато Полша е била хвърлена от западните съдружници да бъде погълната от немската военна машина и в действителност е изгубила своята самостоятелност и държавност, която е била възобновена в голяма степен от с помощта на Съветския съюз “, уточни Путин.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР