Полша потвърди ареста на испанския журналист Пабло Гонзалес, когото обвинява

...
Полша потвърди ареста на испанския журналист Пабло Гонзалес, когото обвинява
Коментари Харесай

Полша обвинява испански журналист в шпионаж за Русия



Полша удостовери ареста на испанския публицист Пабло Гонзалес, който упреква в шпионаж в интерес на Русия. Според изказване на полското държавно управление, представено от испанските медии, Гонзалес е " разпознат като сътрудник на Главното разследващо ръководство на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация (ГРУ) ".

В изказването се показва, че " Гонзалес прави действия за Русия, като в същото време се възползва от журналистическия си статут ", който му разрешава " да се движи свободно из Европа и света, в това число в региони, наранени от въоръжен спор и области на политическо напрежение ".

Той е задържан в нощта на 27-и против 28-и февруари в град Пшемишъл, Югоизточна Полша от чиновници на Агенцията за вътрешна сигурност. С решение на съда ще бъде арестуван до 3 месеца до момента в който против него върви делото за шпионаж, по което може да получи от 1 до 10 години затвор.

Адвокатът му изиска от испанския консул в Полша да му бъде предоставена „ дипломатическа отбрана “.

За незабавното му освобождение приканиха от Репортери без граници и от Комитета за отбрана на публицистите. Колегите му се пробват да изяснят събитията към неговия арест, а министър председателят Педро Санчес и външният министър Хосе Мануел Албарес оповестиха, че ще му бъде обезпечена правна отбрана.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР