Полша очаква Европейският съюз да ѝ помогне да финансира мерки

...
Полша очаква Европейският съюз да ѝ помогне да финансира мерки
Коментари Харесай

Полша очаква помощ от ЕС за финансиране на гранична охрана насред тревога за "Вагнер"

Полша чака Европейският съюз да ѝ помогне да финансира ограничения за подсилване на източната ѝ граница, сподели заместник-министър, откакто Варшава разгласи стягане на ограниченията за сигурност заради опасения от наличието на групата " Вагнер " в Беларус, съобщи " Ройтерс ".

Решението на съветския президент Владимир Путин да предложи на войски от частната военна компания избор да се реалокират в Беларус докара до опасения измежду източните членове на НАТО, че тяхното наличие ще провокира по-голяма неустойчивост в района.

В сряда водачът на ръководещата полска националистическа партия " Право и правдивост ", вицепремиерът, сподели, че съгласно Полша в Беларус към този момент може да има към 8 хиляди бойци на " Вагнер ".

Той уточни, че Полша ще предприеме както краткотрайни, по този начин и непрекъснати стъпки за подсилване на границата, в това число усилване на наличието на силите за сигурност и увеличение на укрепленията.

 " Вагнер " в Беларус: Източна Европа се тревожи, НАТО даде обещание отбрана от " Москва или Минск "

Запитан в четвъртък дали Брюксел би трябвало да помогне на Варшава да заплати за сходни ограничения, заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски сподели, че " Полша го чака ".

" Европейската взаимност значи поддръжка за страни, застрашени от дестабилизация ", съобщи той пред публичното радио. " Тези защитни ограничения би трябвало да бъдат увеличени ".

Полша упреква Беларус, че изкуствено основава мигрантска рецесия на границата, като транспортира със самолети хора от Близкия изток и Африка и се пробва да ги изтласка през границата. Минск отхвърля обвиняването.

Качински разяснява в сряда, че наличието на " Вагнер " в Беларус може да значи " нова фаза на хибридна война, фаза доста по-трудна от тази, с която сме се сблъсквали до момента ".
Качински, който е считан за де факто водач на Полша, наподобява заема по-твърда позиция за сигурността по границата от президента Анджей Дуда, който приказва по-рано денем в Киев.

Дуда сподели, че Полша ще ускори сигурността на границата си с Беларус, в случай че се наложи, само че че границата към този момент е мощно обезопасена.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР