Полша не е направила нищо като системна подготовка за разрешаване

...
Полша не е направила нищо като системна подготовка за разрешаване
Коментари Харесай

Как Полша се справя с бежанците от Украйна

" Полша не е направила нищо като систематична подготовка за разрешаване на таза бежанска рецесия. Хората, които идват от Украйна, спят по игрища, гари. Има филантропично отношение от полските жители към бежанците - те ги настаняват в домовете си. Беше посочено, че единствено във Варшава 5174 фамилии са приели бежанци.... Правителството на Полша няма никакъв проект, то неведнъж е доказвало, че в спешни обстановки показва непросветеност и безхаберие ".

Това описа пред БНР журналистът Боян Станиславски.

Той уточни неофициални данни, съгласно които броят на миналите полската граница хора, бягащи от войната, е над 2 милиона.

Според него обществените системи на Полша няма да устоят на напора от бежанци :

" Няма да устоят, тъй като не устоят към този момент даже на полските потребности . Това е отново проблем, на който никой не обръща внимание в изискванията на тези прочувствени безредици.... Правителството излиза с заявления, които не можем да приемем съществено.... Има проблем във връзка с учебни заведения, детски градини и ясли . Трудно е там да се поберат даже полските деца, камо ли в този момент да намерим място за децата от Украйна. Това изобщо не си го представям - по какъв начин те ще бъдат включени в тази система, кой ще ги учи на полски език и кой ще заплаща за това и така нататък ".

По думите на Боян Станиславски сред поляците има неодобрение от това, че те би трябвало да си купуват билети за транспортни услуги в страната, а бежанците пътуват гратис:

" Има реклами по какъв начин украинските жители в този момент могат да употребяват полската железница или да пътуват с градския превоз, без да си купуват билети, а единствено като си покажат украинския паспорт. Това има смисъл, аз стоя зад тази мярка, тъй като на тези хора би трябвало да им се даде опция да се придвижват, само че методът, по който това се комуникира от властта, има значение, тъй като към този момент има неодобрение измежду поляците.... Създават се едни напрежения, които сигурно ще избухнат в границите на идващите 3-4 месеца, когато прочувственото неспокойствие понамалее . Какво ще направи държавното управление тогава, аз съм голям черноглед ". 

Журналистът посочи, че полският пазар на труда още не е имал опция да реагира на идващите от Украйна хора, които вероятно биха желали да се включат в него.

Интервюто на Даниела Големинова с Боян Станиславски в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.

 Боян Станиславски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР