Полша не е изпълнила изискванията на европейските правни норми да

...
Полша не е изпълнила изискванията на европейските правни норми да
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Полша нарушава европейските стандарти за качество на въздух

Полша не е изпълнила условията на европейските правни правила да се ограничи замърсяването на въздуха, постанови Съдът на Европейски Съюз, представен от ДПА.

Според инструкция на Европейски Съюз от 2008 година страните членки би трябвало да понижат замърсяването на въздуха, с цел да предпазят здравето на хората. Според налични оценки над 400 000 европейци умират прибързано всяка година поради неприятно качество на въздуха, което провокира болести като астма, сърдечни болести и рак на белите дробове.

През декември 2015 година Европейската комисия даде на съд Полша, тъй като сред 2007 и 2015 година ежедневните стойности на замърсяване в 35 от 46 зони за оценка на качеството на въздуха постоянно са превишавали пределно допустимите стойности. Редовни надхвърляния на тези граници са били регистрирани и в годишните стойности в девет зони. "Оттук следва, че откритите превишения следва да се преглеждат като трайна наклонност ", разгласи съдът в решението си. Той също по този начин означи, че ограниченията, които Полша е възнамерявала, с цел да се ограничи замърсяването на въздуха, ще приведат качеството му в сходство с европейските стандарти едвам сред 2020 и 2024 година

Доводът на Полша, че финансово-икономическото й положение не разрешава европейското право да бъде приложено по-рано, "само по себе си не може да оправдае толкоз късно осъществяване на крайните периоди за преустановяване на тези превишения ", уточни съдът.

Полша е втората страна от Европейски Съюз, за която бе постановено, че нарушава европейските стандарти за качество на въздуха - през април 2017 година съдът оповести решение против България по сходно дело, отбелязва ДПА.

През последните седмици европейските институции започнаха строги ограничения и против девет други членки - Англия, Чехия, Германия, Испания, Франция, Италия, Унгария, Румъния и Словакия - заплашвайки ги със съд, в случай че не показват оферти за възстановяване на качеството на въздуха.

Решението против Полша беше оповестено на фона на утежняване на връзките сред Европейски Съюз и Варшава след отправяните предизвестия от съюза за ерозия на върховенството на закона, позволена от ръководещата в Полша националконсервативна партия "Право и правдивост ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР