Полша е претърпяла щети в размер на над 1,3 трилиона

...
Полша е претърпяла щети в размер на над 1,3 трилиона
Коментари Харесай

Полша оцени щетите, които Германия е нанесла на страната през Втората световна война, на повече от 1,3 трилиона евро

Полша е претърпяла вреди в размер на над 1,3 трилиона евро по време на Втората международна война, се споделя в отчет на полска парламентарна комисия, съобщи ДПА. Той би трябвало да послужи за основа на бъдеща тъжба за обезщетение против Германия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Заключенията от отчета бяха оповестени през днешния ден от водача на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински .

Политикът и преди е заявявал, че Полша ще изиска " компенсации за всичко, което германците са направили в страната в интервала сред 1939 и 1945 година ".

Германия, която е най-големият търговски сътрудник на Полша ,

неколкократно е заявявала, че въпросът с военните репарации е организиран. " Право и правдивост " упорства за компенсации за войната, още откогато пристигна на власт през 2015 година, въпреки че Полша до момента не обявявала сходни искания към Германия публично.

" Готови сме освен с отчета, само че и с решението за идващите ни стъпки ",

съобщи Качински при представянето на документа, съобщи Асошиейтед прес. " Ще се обърнем към Германия за започване на договаряния за репарациите. Знаем, че ще е дълъг и сложен път, само че един ден ще реализираме триумф ", сподели още той.

Докладът беше показан от Качински и премиера на страната Матеуш Моравецки

по време на гала в кралския замък във Варшава, издигнат отначало след края на войната. На 1 септември в Полша се отбелязва годишнина от нахлуването на нацистка Германия през 1939 година, последвано от пет години на жестока окупация.

Повече от шест милиона поляци, в това число три милиона полски евреи ,

губят живота си през Втората международна война, а столицата Варшава е изравнена със земята след въстание през 1944 година, при което са убити 200 000 цивилни. През 1953 година комунистическите водачи на Полша се отхвърлят от финансови искания под натиска на Съюз на съветските социалистически републики, които желаят да освободят от отговорност Източна Германия.

От немското държавно управление и външното министерство на страната към този момент няма коментар на полския отчет .

Според главната опозиционна партия в Полша " Гражданска платформа " и нейния лидер Доналд Туск дейностите на ръководещите са " вътрешна политическа акция за възобновяване на доверието, които нямат общо с въпроса за репарациите ".

На заглавната фотография: Ярослав Качински на гала, отбелязваща годишнината от нахлуването на нацистка Германия в Полша.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР