Полша е основна дестинация за преки чуждестранни инвестиции в Европейския

...
Полша е основна дестинация за преки чуждестранни инвестиции в Европейския
Коментари Харесай

Източноевропейската държава, която знае как да привлича чужди инвестиции

Полша е съществена дестинация за директни задгранични вложения в Европейския съюз. Международните компании споделят, че това се дължи на квалифицираната работна мощ, по-ниските индустриални разноски и удобната за бизнеса среда.

Позитивите са както за непознатите компании, по този начин и за полските компании.

В югоизточния град Люблин компанията Ursus сглобява рейсове, само че и трактори, както за вътрешния, по този начин и интернационалния пазар. С 1000 чиновници компанията създава към 6000 трактора годишно и 100 рейса единствено за Полша, съвсем всички от тях са електрически. Дестинациите за експорт включват страни в Европа и Африка.

Един от най-новите модели на компанията е рейс, който се движи с водород, а други прототипи са в развой на разработка. " Това е огромно изобретение. Имаме в портфолиото си електрически рейсове, тролейбуси и обичайни рейсове ", отбелязва вицепрезидентът на компанията Моника Коско.

 Източноевропейската столица, която е парадайс за инвесторите
Източноевропейската столица, която е парадайс за инвесторите

Градът се трансформира от панелно царство в дом на бизнеса и небостъргачите

Наред с рейсовете, компанията реализира доста положителни резултати в производството на трактори. " Миналата година подписахме контракт в Замбия за 100 млн. $. Нашата тактика е да произвеждаме трайни и надеждни трактори с по-ниски разноски за поддръжка и по-ниска цена на аварийни елементи ", споделя Коско.

От въздуха до космоса

В град Миелец се намира така наречен Долина на авиацията. Това е центърът на производството на въздухоплавателни средства в Полша през последните над 80 години. Компанията със същото име е закупена от дъщерното сдружение на Lockheed-Martin - Sikorsky, съчетавайки полското и американското ноу-хау.

Със своите 1800 чиновници, това е една от многочислените интернационалните компании, които са вложили в страната. А инвестицията й в този полски район не е по никакъв начин инцидентна.

 Полша подписа най-голямата си военна договорка в историята
Полша подписа най-голямата си военна договорка в историята

Източноевропейската страна ще получи въздушна противоракетна система от Съединени американски щати

" Долината на авиацията съществува от края на 30-те години на предишния век, когато полското държавно управление реши да сложи авиокосмическата си промишленост в този район на Полша. Това продължава и през днешния ден, когато имаме повече от 150 разнообразни компании, свързани с авиокосмическата промишленост.

В момента в нашата фабрика работят съвсем 1800 чиновници, подкрепени от няколкостотин локални снабдители, от което сме доста разчувствани. Продължаваме да следим позитивен стопански напредък в Полша. Авиокосмическата промишленост продължава да пораства, както от комерсиална, по този начин и от военна позиция ", съобщи вицепрезидентът на компанията Джеймс Катцън.

 Защо най-голямата източноевропейската стопанска система желае да наподобява на Корея?
Защо най-голямата източноевропейската стопанска система желае да наподобява на Корея?

Властите готвят фрапантна смяна на модела на напредък, отказвайки се от задгранични вложения като цел номер едно

Нов метод в привличането на вложения

Връщайки се назад във Варшава можем да научим повече за метода, по който Полша се стреми да притегли повече вложения, както и да усили износа. Това е задачата на Полската организация за вложения и търговия, която разполага с 30 офиса по целия свят, само че това надалеч не й е задоволително. Затова възнамерява да усили представителствата си повече от 2 пъти (до 70) до края на годината.

" Има много неща, с които Полша постоянно е изпъквала в историята. Това са машините, друго електрическо съоръжение. Както остарялата стопанска система, по този начин и изцяло новата стопанска система. Такива са осведомителните технологии, осведомителните и информационните технологии, софтуера и доста игри, които сполучливо продадохме през последните няколко години. Целта ни е да насърчим доста повече компании в Полша да вършат това. Малките и междинни предприятия са нашият подтик ", споделя Войчех Федко, вицепрезидент на Полската организация за вложения и търговия.

" Работим интензивно като изпълнителен орган на Министерството на икономическото развиване, който е въвел идея за едно гише. Полската организация за вложения и търговия е канал за дистрибуция на всички държавни тласъци, както и доста от продуктите за финансиране на директни задгранични вложения в Полша. Така че това е нашият нов интегриран метод ", показва Федко.

 Полша има незабавна потребност от непознати служащи. Ще откри ли задоволително?
Полша има незабавна потребност от непознати служащи. Ще откри ли задоволително?

В страната работят милиони жители на Украйна и Беларус

Силата на ИТ бранша

Друг образец за полския експорт е в ИТ секторът. JCommerce е ИТ компания за консултантски услуги и разработка на програмен продукт, която уголемява активността си както в Полша, по този начин и в чужбина, с цел да даде ИТ решения на необятен кръг от клиенти.

Нейният изпълнителен шеф Пьотр Зигула е маратонец. Той изяснява конкурентните преимущества, които Полша предлага спрямо други елементи на света, като Индия.

" Говорим за качество. Ние сме в Европейския съюз, в сърцето на Европа, доста добре свързани с нашите клиенти, към които имаме даже и евтини полети ", показва Зигула.

 Полша ще притегля 30 000 служащи от Острова
Полша ще притегля 30 000 служащи от Острова

Страната се пробва да се възползва от Брекзит

Друг стартъп, този път в региона на финансите, също съчетава локално и интернационално ноухау. Заедно с компанията си Liber Finance, която свързва потребителите с кредитори по целия свят, младият норвежец Рене Скафлестад се нанася в същия небостъргач, където са и офисите на Goldman Sachs.

Освен всичко друго, Полша предлага и подобаващите фрагменти.

" Brexit имаше някакво въздействие и сега има въздействие. Много поляци в действителност се връщат от Англия и от други европейски страни. Това е огромен брой надарени хора, които са израснали тук. Разбира се, те имат полската просвета, само че също са били в чужбина. Полша в действителност предизвиква интернационалните компании да идват тук, с цел да стартират своя бизнес и да го реализиран относително елементарно ", твърди Скафлестад, изпълнителен шеф на Liber Finance.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР