Полша е наложила санкции на още 365 беларуски граждани във

...
Полша е наложила санкции на още 365 беларуски граждани във
Коментари Харесай

Полша наложи санкции на 365 беларуски граждани заради присъдата на журналист

Полша е наложила наказания на още 365 беларуски жители във връзка присъдата, постановена в Беларус против публицист от полски генезис, оповестиха " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция, като цитираха полското вътрешно министерство.

Полша е значимо леговище за съперниците на властническия президент на Беларус Александър Лукашенко. Варшава стана и един от най-твърдите поддръжници на Украйна след началото на съветската инвазия на украинската територия.

В петък беларуски съд удостовери присъдата от осем години затвор на журналиста Анджей Почобут. Той беше упрекнат в поощряване на дейности, целящи да навредят на националната сигурност на Беларус, опит за реабилитация на нацизма и подбудителство на етническа неприязън. Полша споделя, че обвиняванията против него са несправедливи и политически стимулирани.

" Във връзка с потвърждаването на драконовската присъда по делото на Анджей Почобут и репресиите на беларуските управляващи против политическите съперници на (Лукашенко), министърът на вътрешните работи реши да впише 365 беларуски жители в листата на чужденците, чието престояване на полска територия е нежелателно ", се споделя в изказване на министерството.

На тези лица е неразрешено да влизат в Шенгенското пространство на Европейския съюз и всички техни средства на територията на Полша ще бъдат замразени, се прибавя в известието. Сред тях има депутати, съдии, прокурори и чиновници на органите на реда, както и чиновници на беларуски държавни медии.

Освен това ще бъдат замразени всевъзможни капитали на 20 юридически лица и 16 физически лица, свързани главно с съветски капитали.

Засега няма коментар от беларуското външно министерство. В петък, след произнасянето на присъдата на Почобут, на полския държавен уеб страница се появи план за разпоредба, съгласно която източната граница на Полша ще бъде затворена за товарни коли, регистрирани в Русия и Беларус. Полша упреква Минск, че изкуствено основава на границата, като вкарва хора от Близкия изток и Африка и като се пробва да ги изтласка през границата, напомня " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР