Полша е държавата, която в групата на най-силно подкрепящите Украйна,

...
Полша е държавата, която в групата на най-силно подкрепящите Украйна,
Коментари Харесай

Политолог в Полша: Тук на първо място поставят националният интерес, а след това този на Брюксел

„ Полша е страната, която в групата на най-силно подкрепящите Украйна, само че въпреки това селскостопанският бранш е един от значимите браншове в полската стопанска система. Това са значително фамилни компании и относително дребни и неорганизирани. За тях внезапни промени в цените на суровините са от голямо значение. “

Това разяснява от Полша за Euronews PrimeTime политологът Спасимир Домарадски.
От друга страна не би трябвало да забравяме, че наближават парламентарни избори в Полша през октомври, което също въздейства на публичните настройки и надлежно партиите се нареждат.
От друга страна не би трябвало да забравяме, че наближават парламентарни избори в Полша през октомври, което също въздейства на публичните настройки и надлежно партиите се нареждат.

Ако Украйна стартира да съди Полша поради зърното, това ще се отрази отрицателно на връзките и на публичното мнение по отношение на Киев, разяснява политологът.
Стигне ли се до ескалация на този конфликт, стигне ли се до воденето на каузи, това сигурно няма да повлияе положително върху връзките сред Полша и Украйна и на публичното мнение по отношение на Украйна.
Според данните от настояща анкета към 60% от полското общество се отнася положително към Украйна и украинците, които се намират в Полша, разяснява Домарадски.

По неговите думи в Полша на най-високо равнище се слага държавният интерес, както го дефинират политиците, а чак по-късно поддръжката за Украйна и условията на Брюксел.

„ Полското държавно управление гледа на връзките си с Европейски Съюз от малко по-различна позиция, акцентирайки върху потребността от това обособените страни членки да играят по-важна роля при вземането на решения, в сравнение с Брюксел “, отговори политологът на въпрос дали Варшава се притеснява от възможни наказания на Европейски Съюз поради удължаването на възбраната за импорт на украинско зърно.

„ Очаквам, че в случай че не се откри бързо решения за връзките сред Украйна и Европейски Съюз, тъй като Киев е поел задължения да сътвори механизъм за надзор върху експорта на украинска селскостопанска продукция, тъй че той да не въздейства отрицателно на европейския пазар, то може да се чака, че конфликтът може да се придвижи върху връзките сред страните, наложили едностранно възбраните, и Брюксел “, добави Домарадски.

От осем години в Полша ръководи партията „ Право и правдивост “. Тя съумя да построи страна, в която бяха въведени много механизми за преразпределение и обществени политики. Отскоро Доналд Туск се завърна като деен политик и води опозицията . Доста считат, че той е единственият, който е в положение да победи ръководещите “, разяснява политологът идните избори в Полша и уточни, че е мъчно да се предвижда кой ще е победител.

Може да се стигне до това нито една от партиите да не успее да реализира болшинство, сподели още Домарадски.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР