Половината от технологичните центрове на Африка се намират само в

...
Половината от технологичните центрове на Африка се намират само в
Коментари Харесай

Градът в Африка, в който неволята учи

Половината от софтуерните центрове на Африка се намират единствено в 4 страни - Кения, Нигерия, Южна Африка и Гана. В тях ¾ от средствата са от започващи предприятия, защото те притеглят вниманието на вложителите. През 2018 година има четирикратно нарастване на започващото финансиране в тези страни спрямо миналата година.

Столицата на Етиопия Адис Абеба може да се трансформира в новия софтуерен център на континента като изпревари част от актуалните магнити за вложителите.

" Докато в развитите страни технологията основава комфорт и улеснение, в Адис Абеба тя е нужда ", споделя Бетелхем Дейзи, софтуерен възпитател в iCog Labs - водещия център за изкуствен интелект в страната.

Въпреки две десетилетия на резистентен и забележителен стопански напредък, Етиопия има един от най-ниските Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в света. В страната множеството хора са аграрни стопани и по този начин изкарват прехраната си. Сега етиопците прибягват до технологиите, с цел да се оправят с ежедневните провокации.

Пример за иновация в аграрната стопанска система на страната е предприятието Flowius, което е коренен метод за водни тръбопроводи. Иновацията употребява геодезически принадлежности, слънчева сила и микрофинансиране.

" Има толкоз доста хора, които вървят за вода и изминават дълги дистанции. Искаме да намерим локални решения на проблемите, вместо непрестанно да внасяме краткотрайни хрумвания извън ", споделя Маркос Лема, създател на Flowius.

Друго софтуерно решение, на което Лема слага началото, е обвързвано с хидропоника. Уиндом е локален земеделец, който е търсил способи за развъждане на растителни култури без почва. Така той основава системите GroHydro.

" Младежите считат селското стопанство и земеделието за остарели и изоставят земите на своите на своите предшественици. Ако създадем този бранш по-технологичен, можем да върнем младежите в бизнеса ", счита Уиндом. Той желае още неговите системи за растения без почва да стигнат и до бежанците. Така те ще са ангажирани и ще могат да получават някакъв приход.

Въпреки че Етиопия генерира доста хрумвания, за реализирането им е нужна сериозна битка. Бизнесът там е закостенял и бюрократичен и затруднява реализирането им. Страната изостава и във връзка с подвижността. Въпреки че през последните години достъпът до Интернет се е нараснал, секторът на телекомуникациите се показва единствено от една компания - Ethio Telecom, което е пазарен монопол.

Наред с софтуерните уреди Лема и други поданици, търсещи развиване, провеждат работни срещи, менторски мрежи и благоприятни условия за финансиране. Те целят да включат множеството от студентите, чиито брой се е нараснал. А политика на държавното управление на страната е най-малко 70% от студентите да учат научни или инженерни дисциплини.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР