Половината от фалшивите часовници са реплики на Rolex, твърди изпълнителният

...
Половината от фалшивите часовници са реплики на Rolex, твърди изпълнителният
Коментари Харесай

Фалшивите часовници стават все по-съвършени, а 50% от тях са на една конкретна марка

Половината от подправените часовници са реплики на Rolex, твърди изпълнителният шеф на Watchfinder & Co., известна английска компания за използвани модели. Броят на изтънчените и усъвършенствани реплики, открити от търговеца се усилва, като тези на Rolex съставляват към половината от фалшификатите.

Според основния изпълнителен шеф на Watchfinder, Ариен ван де Вал, до 10% от часовниците, получени от продавачи през предходната година, са били разпознати като имитации при удостоверяването на достоверността.

„ Rolex е най-амбициозната марка първокласни часовници и най-търсената – затова – тя е най-репликираната “, сподели Ван де Вал пред Bloomberg.

С повишаването на интереса към първокласните часовници се развиват и уменията за фалшификати – фалшификатите стават все по-сложни и по-трудни за разкриване, изясняват от сектора. В предишното Watchfinder е успявал да разпознае към 80% от подправените часовници единствено с взор, само че в този момент този % е едвам 20%, сподели Ван де Вал.

Служителите на компанията, която е благосъстоятелност на швейцарския конгломерат за първокласни артикули Richemont, в този момент би трябвало да правят по-подробни инспекции, в това число да отварят гърбовете на часовниците и да ревизират механизмите, с цел да разпознават високотехнологичните имитации.

Фалшифицирането и изработването на реплики на първокласни часовници е все по-голям проблем на вторичния пазар, който възлиза на 25 милиарда евро (27,3 милиарда долара) годишно, като някои версии съумяват да заблудят даже най-видните специалисти.

Миналия месец да вземем за пример нескрито излезе измамата с Omega, част от Swatch Group AG. Компанията разкри, че трима някогашни чиновници са взели участие в незаконен скрит план за продажба на самобитен „ Франкенщайн “ Omega Speedmaster, за който са употребявани най-вече достоверни елементи от други ретро часовници. Моделът бе продаден на търг през 2021 година за повече от 3 млн. $ – най-високата цена, плащана в миналото за часовник на Omega. Купувач бе самата компания, която се оказва, че е станала жертва на добре дирижирана машинация.

Миналата година Rolex стартира стратегия за сертифицирани използвани часовници, която удостоверява достоверността на моделите втора употреба, продавани посредством оторизирани дилъри.

Не единствено часовниците Rolex се фалшифицират или трансформират с неавтентични елементи и съставни елементи. „ Има реплики или клонинги на часовници – доста, доста качествени часовници – на съвсем всички огромни първокласни марки “, споделя ван де Вал. „ Цялата гама. “

Нарастващите измами с използвани часовници идват, откакто по време на пандемията цените на най-желаните модели скочиха до невиждани равнища, а по-късно внезапно се намалиха.

Цените на вторичния пазар са спаднали с към 18% през последната година, съгласно показателя Bloomberg Subdial Watch Index, който наблюдава цените на 50-те най-търгувани по стойност модели първокласни часовници, в това число Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet.

По-слабата волатилност на цените на пазара на часовници заради излизането на спекулантите е добре пристигнала, сподели Ван де Вал. „ Ние не се интересуваме от идващото повишаване на криптовалутите. За нас не става въпрос за спекулации, стабилността е нещо положително. “

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР