Половин милион български агнета минават под ножа, охладено идва от

...
Половин милион български агнета минават под ножа, охладено идва от
Коментари Харесай

Колко струва великденската трапеза в Пловдив ГРАФИКА СНИМКИ

Половин милион български агнета минават под ножа, охладено идва от Македония, замразено - от Нова Зеландия



108.57 лв. ще коства Великден на едно пловдивско 4-членно семейство. В празничната кошница са включени агнешка плешка, козунак, яйца, дроб сарма, кисело мляко, салатни артикули, безалкохолно, алкохол (ракия и бутилка алено вино), плодове и други (виж таблицата). Това демонстрират обичайните калкулации на Системата за агропазарна информация САПИ от през вчерашния ден. Според проучването Пловдив е третият по скъпотия регионален град, след Русе, където великденската кошница коства 110.60 лв., и София. Разликата със столицата обаче е пренебрежимо дребна - под трийсет стотинки.

Разлика има и спрямо предходната година и предстоящо е с няколко лв. от горната страна. Средно за страната е 107 лв., до момента в който за 2020 година сумата бе 102 лв.. Това обаче напълно не е вест, откакто в последните месеци всички съществени хранителни артикули подвигнаха цените си. Хлябът и тестените закуски дръпнаха преди месец-два поради неприятната зърнена годишна продукция, олиото гони ценови връх по същата причина, нагоре са захар, брашно и така нататък



За агнешкото месо повишаването е закономерно, изясни Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Причината е, че фуражът скочи 2-3 пъти поради сушавата година, даже тук-там люцерната изчезна. Около 10-20% е нарастването при фермите и надлежно при търговците на дребно спрямо предходната година, пресметна той. От фермите агнешкото потегля на 5.50-6 лв. на едро, а живото тегло тази година варира сред 7-8 лв.. В магазинната мрежа килото се продава сред 14 и 17 лв., разказа Караколев ценовия напредък на мръвката. Чувал съм, че в избрани райони на страната месото към този момент е блъснало 20-21 лв. за кило, само че персоналното ми мнение е, че това са търговски спекулации, добавя браншовикът.

Продавам килото живо тегло на 6 лв., тъкмо как​то предходната година, и толкоз едва търсене не съм очаквал, споделя пък Аврам Аврамов, който гледа малко стадо от 65 глави край Пловдив. Просто хората обедняха и не им е до празнични трапези, каквото и да ни приказват по тв приемника, безапелационен е той. Възрастният фермер с носталгия си спомня бай-Тошовото време, когато агне за Великден се е капарирало месеци по-рано, с цел да е сигурна доставката.

Добрата вест е, че ще ядем BG​ агнешко, защото вносът е най-малък. Охладено месо идва най-вече от Македония, а замразено - от Нова Зеландия. Родното месо обаче елементарно може да се разпознае от потребителите поради наложителния наследник щемпел.

Около половин милион агнета ще минат под ножа за Великден, преценя ориентировъчно Симеон Караколев. Тази година Великден и Гергьовден са прекомерно близко като дати и може потреблението да падне поради това. Шефът на асоциацията обаче е оптимистичен и счита, че ще има малко компенсиране по 24 май, когато също доста българи избират да сложат агнешко на трапезата.

А по какъв начин е в Пловдив? Големите магазини от дълго време оповестиха промоционални цени за светлия празник и прозорливите домакини възнамеряваха менюто си. Българско агнешко, предна четвърт, се купува за към 14 лв., а задна - с два лв. по-скъпо. Със напълно дребни разлики в стотинки това е цената по множеството хипермаркети. Агнешки котлет (от порода Аваси) се продава за 18.50 лв. за кило, а агнешкият бут - с лев по-скъпо.

Другият наложителен детайл за великденската софра са яйцата. До момента при тях има ценово мъртвило. На едро едно се продават по 21 стотинки, а в магазините на дребно ги купуваме сред 28 и 29 стотинки, зависи от броя в кутията. Комплект от 10 коства към 2.80 лв., а от 6 - 1,75 лв.. Ако обаче следите промоциите посредством рекламните брошури, в действителност може да извършите преференциална договорка. Кора от 30 яйца сега е в акция за 3.99 лв.. Така единичната цена на яйце е 13 стотинки. За тези пари обаче купувате „ кафяви яйца “, които се боядисват една концепция по-трудно. Това е единственият им минус, изясняват специалисти. И белите, и кафявите имат идентична хранителна стойност и са доста потребни. Просто първите се снасят от кокошки от порода White Leghorn, а вторите - от породите Plymoth Rocks и Rhode Island Reds.

КОЗУНАК ЗА ПЕТАРКА

4-5 лв. за 500 грама козунак, но по домашна рецепта. Толкова ориентировъчно костват сладките хлебчета по пловдивските фурни. Пакетираните са надалеч по-евтини. Хасковският коства малко над 3 лв., а на пловдивския производител " Ритърн " се намира и за под тази сума. В огромните хипермаркети, на промоция се намират и още по-евтини.

При фабрично създадените гледайте деликатно за наличните Е-та на етикета, поучават от организациите на потребителите. А във Facebook, във форумите на върлите кулинари, се върти следния анекдот: Домакиня споделила на съседката си: Тази година съм решила да върша козунаците сама у дома, само че не знам от кое място да си купя Е-та...

Бойкот на яйцата с код 3



Бойкот на яйцата с код 3! Това са тези, снесени от отглеждани в кафези кокошки. Според социологическо изследване на “Галъп интернешънъл”, оповестено преди година, 76% от българите считат, че не е морално развъждането на кокошки в кафези, поради съществуването на по-хуманни други възможности. А 88% от запитаните смятат, че изискванията на развъждане имат резултат и върху качеството на яйцата. Изследването се цитира от Сдружение “Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ) в навечерието на Великден, когато на всяка софра има подобен артикул. Допитването обаче не остана единствено на равнище „ някой ме попита, аз отговорих и след това си купих яйца, без даже да знам какви са “. Оказа се, че наклонността за хуманно отношение към животните е призната освен от потребителите, а и от огромните хранителни вериги у нас. В момента, в случай че си купите яйца от „ Лидъл “ или „ Билла “ да вземем за пример, те ще бъдат от кокошки, живеещи при по-добри условия. Двете вериги се включиха в акцията „ Ние не употребяваме яйца от ферми с кафези “. През последната година над 24 сдружения у нас са разгласили публични задължения, в които се отхвърлят от използването и продажбата на яйца с код 3 -от ферми с кафези, обобщават от сдружението.

По данни на БАХБ 61,1% от потенциала на фермите за кокошки​ носачки у нас е за развъждане в по този начин наречените “обогатени клетки”. Останалите употребяват различни системи - подово, свободно или биоотглеждане - считани за по-хуманни, показват от КАЖИ.

“По време на великденските празници у нас се употребяват повече яйца от който и да е различен интервал през годината. Повечето от тях ще са от фермите, в които милиони кокошки носачки у нас прекарват целия си къс живот в тесни телени кафези. Всяка една от тези нежни птици има по-малко пространство от един общоприет лист хартия. Става дума за 0,075 кв.м. Толкова е тясно, че даже не може да разпери крилете си до дъно. Подът от железна тел разранява краката им и кокошките не могат да вършат съвсем нищо от държанията, които биха изразявали на независимост. Те са сведени до нищо повече от машини за яйца”, разяснява Стефан Димитров от КАЖИ.

КАК ДА ГИ РАЗПОЗНАЕМ

Кодовете при яйцата са от 0 до 3. 0 значи, че кокошките са отглеждани в биологично стопанство. То подсигурява, че пернатите живеят по натурален метод, в естетика с природата. Хранят се единствено с биохрана, не се третират превантивно с лекарства и не са затворени в кафези. Почвата, върху която се разхождат, не се обработва с пестициди или химични добавки.

Цифрата 1 се поставя върху яйца от кокошки, отглеждани свободно, с достъп до открити пространства. Понятието „ свободни кокошки” не подсигурява „ щастието”, свободата им и качеството на яйцата. То просто значи, че денем птиците са навън и разполагат с 4 кв.м за разходки. Но макар чистия въздух те могат да бъдат третирани с лекарства профилактично, почвата може да бъде обработвана с пестициди и химични добавки, а храната на кокошките може да съдържа ГМО, изясняват от harmonica, уебсайт за биохрани и природосъобразен метод на живот.

Кодът 2 са яйца от кокошки, подово отглеждани. Всяко яйце, пуснато на пазара в България, би трябвало да има щемпел със съответния код.

Сигнали за неприятни храни се одобряват и в почивните дни



Едномесечни инспекции по случай Великден стартира Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) по обекти за произвеждане и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, хранилища за търговия на едро с храни, заведения за публично хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и тържища.

До 7 май ще се прави засилен надзор в производството и търговията на обичайно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, в това число боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на багра за яйца. Ще се следи за произхода и вярното предпазване на първични материали и храни, за правилното етикетиране и маркировка, оповестиха от Агенцията.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се управлява съществуването и цветът на здравната маркировка (син цвят ​- месото е с генезис България, червен цвят - с генезис, друг от българския), а също по този начин и дали търговците дават на видно място информация за страната на генезис на месото. Инспекторите ще наблюдават строго метода на предпазване, етикетирането и маркирането на яйцата. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с генезис Европейски Съюз и трети страни.

По време на формалните празнични дни от 30.04.2021 година до 3.05.2021 година включително, на почивния 4.05.2021 година и на Гергьовден - 6.05.2021 година, ще бъдат обезпечени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да обезпечават активността на контролния орган и да реагират на сигнали на жители.

БАБХ напомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон - 0700 122 99, и през онлайн формата на уеб страницата.

Поръчваме за у дома празнично меню за 360 лв.



За мързеливи домакини и за такива, които нямат време сами да подготвят великденската софра, още веднъж има доста варианти. Един телефонен диалог и някой различен ще подготви празничното ядене вместо тях.

Ресторантите не се отхвърлят от опцията да работят с доставки, макар че и физическите им обекти са отворени, само че с стеснен потенциал. Така множеството пловдивски заведения за хранене оферират специфични великденски менюта за у дома. Едноименната и наложителна за светлия празник салата коства към 5.50 лв., а кило агнешка дроб сарма ​- към 12 лв., порция агнешко руло е към 14 лв., а агнешка главичка на тиган - 12 лв.. Дузина разновидности на фамилни менюта се въртят и в уеб страниците за групово извършване на покупки, където кг агнешко печено плюс дроб сарма със заливка излиза към 60 лв..

Онлайн, само че наложително с предварителна резервация, може да се поръча и печено пълнено агне, към 10 кг, за 360 лв.. Това ще стигне за двайсетина души, пресмятат от заведението.

Както стана традиция, магазините също оферират сварени и боядисани яйца. Комплект от 10 броя костват 6 лв., само че на промоция могат да се купят и за 4 лв..

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР