Половин година за освидетелстване от ТЕЛК ще чака жена с

...
Половин година за освидетелстване от ТЕЛК ще чака жена с
Коментари Харесай

Абсурдите на системата: Жена ще чака половин година, за да получи ТЕЛК решение

Половин година за освидетелстване от ТЕЛК ще чака жена с увреждания от София. Тя е подала документи още предишния месец, само че комисията, към която е разпределена, имала свободни дати чак през септември. От Регионалната картотека на здравната експертиза в София настояват, че от февруари заявките за преосвидетелстване, са се нараснали доста, поради новите правила за установяване на % неработоспособност.

Гинка Златинова е с диабет и голям брой съпътстващи болести. През януари е била на общ и очен ТЕЛК, споделя Българска национална телевизия. От февруари процентът неработоспособност се пресмята по нова формула. В нея тежест имат и съпътстващите болести. Затова в средата на предишния месец дамата подала заявление за ново освидетелстване.

Гинка Златинова: " И ето писмото ми дават - ТЕЛК за септември месец. Това са още 6 месеца би трябвало да очаквам ".

Гинка се надява, че по новата формула ще има по-голям % неработоспособност, с цел да получава по-висока пенсия и месечна финансова поддръжка.

Гинка Златинова: " 390 в този момент добре, че усилиха пенсиите и синът ми ми оказва помощ. Най-вече от медикаменти се отнемам. Не мога всичките да ги закупувам ".

От състава на ТЕЛК, който ще освидетелства дамата, споделиха че имат доста заявки. Затова и други хора с увреждания ще чакат решение след повече от избраните от здравното министерство три месеца.

" В момента системата не работи добре. Признавам го! Имаме натрупвания на доста ТЕЛК решения. Затова имаме този дълъг период ", съобщи доктор Асен Меджидиев- длъжностен министър на опазването на здравето.

В София от началото на февруари досега са подадени над 4200 заявки за ТЕЛК. В града има общо 13 комисии, 2 от тях са ведомствени към Министерство на вътрешните работи болница и ВМА.

" Откакто се промени методиката за установяване на %, оттова се появиха доста и за преосвидетелстване. Натоварени са доста и експертните комисии. Драстично се усилиха случаите. Няма и доста искащи сътрудници да работят ТЕЛК ", изясни доктор Мария Чорбева - шеф " Медицински действия ", СРЗИ.

Здравният министър съобщи, че откакто освидетелстването от ТЕЛК стане напълно електронно, решенията ще се издават за най-много 10 дни:

" Ще дадем опцията на съвсем всички експерти, които имат съответната компетентност да могат да освидетелстват. Не единствено тези, които са определени в ТЕЛК комисиите ".

Системата за електронен ТЕЛК ще е подготвена през май, сподели още министърът. Дали действително ще проработи оттогава обаче не е ясно. Необходими са промени в нормативната уредба. Такива обаче към момента не са препоръчани публично.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР