Полоний. Силно радиоактивен химически елемент, кръстен на Полша. Защо пък точно

...
Полоний. Силно радиоактивен химически елемент, кръстен на Полша.
Защо пък точно
Коментари Харесай

Мария Кюри и радиацията: една опасна любов

Полоний. Силно радиоактивен химически детайл, кръстен на Полша.

Защо пък навръх нея? Може и да сте не запомнили - по този начин го назовава откривателката му, френската изследователка от полски генезис Мария Кюри, която, въпреки и в чужбина, в никакъв случай не не помни родината си.

Научните открития от време на време имат забавна история. Често тя е преплетена тясно със ориста на откривателя им. При Мария Кюри научната кариера върви ръка за ръка със отговорностите й на брачна половинка и майка, учител, деятел за събиране на дарения през войната, родолюбец до последния й ден. И въпреки всичко толкоз е запленена от своите науки – физика и химия, че фундаменталните й достижения, свързани с безкрайни опити с радиоактивни изотопи, най-сетне й костват живота. 

Бъдещата нобелистка се ражда на 7 ноември 1867 година като Мария Склодовска във Варшава, тогава във владенията на Русия. Тя е най-малкото от петте деца в

семейство, където науката е на респект от генерации.

Баща й Владислав Склодовски преподава математика  и физика и в това време е шеф на две мъжки гимназии във Варшава. Майка й Бронислава е работеща жена, която управлява влиятелен лицей във Варшава. Мария живее в семейство, където бащата е безбожник, а майката е ревностна католичка. Трагедиите, които сполетяват многолюдната фамилия обаче, карат Мария по-късно да се отчужди от вярата и да стане агностик.

Майката Бронислава оказва голямо въздействие върху щерка си Маня - по този начин я назовават у дома. Тя е затрупана от домашните отговорности и работа в колежа. Въпреки това намира време за всичко, като създава на ръка обувките на всичките си деца. Семейството няма огромни приходи. Отначало живее в апартамент в задната част на колежа, където се ражда и Мария.

В пренаселеното жилище по-късно  се нанася и братът на бащата, само че скрива от тях, че е болен от туберкулоза. По това време тя е заразна и нелечима болест. Вероятно Бронислава се заразява от него. Скъпите санаториуми в Южна Франция не оказват помощ и тя умира през 1878 година, когато Мария е едвам на 9 години. Трагедията за дребното момиче е голяма, тя не може да спре да плаче на погребението. 

По-късно Мария и сестрите й постоянно играят на игра, в която талантлив доктор открива чудодейно лекарство. Чувствителното и  интелигентно дете  стартира да мечтае за просвета и медицина, които да оказват помощ на хората, и този блян не го напуща през целия живот.

Първите си уроци по физика и химия Мария получава от татко си. Тя е брилянтна ученичка, жадна за познания. Известно време оказва помощ в лабораторията на собствен братовчед във Варшава.

Там я вижда съветският химик Дмитрий Менделеев,

другар на татко й, който й предсказва ослепително бъдеще, в случай че продължи да се занимава с химия.

Във Варшавския университет обаче не одобряват дами.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР