Положителният здравен ефект е над 90%Поне 18 млн. лв. е

...
Положителният здравен ефект е над 90%Поне 18 млн. лв. е
Коментари Харесай

20 160 деца с безплатно лечение на зъби

Положителният здравен резултат е над 90%


Поне 18 млн. лева е икономисала на родители от цялата страна националната стратегия за профилактика на детските зъби. Тя е под егидата на Българския зъболекарски съюз (БЗС) и беше основана през 2009 година, само че на практика стартира активност от 2011 година От тогава досега 500 стоматолози са прегледали 20 160 деца от 28-те области на страната и са силанизирали (покриване на зъба със специфичен филтър за уединяване от болестотворни микроорганизми) над 400 хиляди от непрекъснатите им зъби.

Освен средства на родителите, това икономисва големи разноски и на здравната система в бъдеще за лекуване на стоматологични болести, изясни доктор Николай Шарков, ръководител на БЗС и ръководител на Националния координационен съвет на програмата по време на годишен конгрес на съсловната организация. Първенци по брой деца със силанизирани зъби на глава от популацията са София, Перник, Варна, Пловдив, Благоевград, Смолян и Ямбол, уточни доктор Виктория Жекова, началник на акцията за силанти. Прочуванията демонстрират, че след тази процедура разпространяването на кариеси в устата понижава със 70-75%. Допитване до родителите на децата, минали през профилактика пък сочи, че 98% дават доста добра или отлична оценка на услугата, добави доктор Жекова.

Програмата за профилактика измежду децата е неповторима освен за България, само че и за другите европейски държави; позитивният здравен резултат от нея се прави оценка на над 90%, уточни още доктор Шарков. Информация за прегледите има на уеб страницата oralnaprofilaktika.bg и на тел. 0800 14 546.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР