От 00:00 ч. официално започна предизборната кампания за предстоящите предсрочни

...
От 00:00 ч. официално започна предизборната кампания за предстоящите предсрочни
Коментари Харесай

Официално: Започна предизборната кампания за вота през юни

От 00:00 ч. публично стартира предизборната акция за идните предварителни избори за Народно заседание. Те ще се състоят на 9 юни, дружно с изборите за Европейски парламент, предава Българска телеграфна агенция. 

Предизборната акция ще продължи до 24:00 ч. на 7 юни, като тя се води на български език, се показва в хронограмата, оповестена на уеб страницата на ЦИК. Гражданите, партиите, обединенията, инициативните комитети, претендентите и покровителите имат независимост на изложение и на предизборна пропаганда в джука и писмена форма на предизборни събрания, както и посредством доставчиците на медийни услуги. Предизборните събрания са обществени. За реда при провеждането им дават отговор уредниците и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се провеждат според Закона за събранията, митингите и манифестациите.

В изборите за Народно заседание ще вземат участие 32 политически обединения - 20 партии, един самостоятелен претендент и 11 обединения, като те ще се борят за 240 места. 

По-рано тази седмица Централната изборна комисия дефинира посредством жребии номерата на партиите и обединенията в бюлетината. Те са идентични за изборите за Народно заседание и за Европейския парламент.

На вота „ две в едно “ ще се гласоподава с хартия и машина, като според Изборния кодекс вотът е равноценен. Цветът на бюлетините за Народно заседание и този за европарламент ще бъде друг.  

Може да гласувате на избори за народни представители в случай че сте български жител, навършил сте 18 години към изборния ден, не сте подложен под забраняване и не изтърпявате наказване отнемане от независимост.

В изборите за народни представители българските жители, които дават отговор на изискванията да избират, може да гласоподават на 9 юни 2024 година във всяка изборна секция отвън територията на България по техен избор, като няма значение дали страната е членка на Европейския съюз. За тези избори изборни секции се разкриват отвън дипломатическите и консулските представителства на Република България в страните, които не са членки на Европейския съюз.

Местата и страните, в които се разкриват изборни секции и може да се гласоподава отвън страната, се афишират на интернет страницата на Министерството на външните работи след окончателното им установяване от Централната изборна комисия – в период до 18 май 2024 година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР