Положителните оценки на Европейската комисия /ЕК/ и изказването на нидерландския

...
Положителните оценки на Европейската комисия /ЕК/ и изказването на нидерландския
Коментари Харесай

Министър Стоянов: МВР е свършило работата си за приемането на България в Шенген

„ Положителните оценки на Европейската комисия /ЕК/ и изявлението на нидерландския министър председател Марк Рюте ясно демонстрират, че България следва да бъде призната в Шенгенското пространство до края на тази година. “

Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов по отношение на опцията да бъде вдигнато ветото от страна на Нидерландия във връзка с България при положение, че Европейска комисия даде позитивно мнение за осъществяването на критериите.

„ Европейска комисия твърдо поддържа присъединението ни към Шенген до края на тази година “, посочи министър Стоянов и напомни следващия отчет на Комисията , който регистрира напредъка на България и Румъния във връзка с осъществяване на пилотните планове, свързани с въвеждането на бързи процедури за даване на леговище и с връщането на нелегално пристигнали в Европейски Съюз мигранти .

По думите на вътрешния министър, е допустима смяна и в позицията на Австрия : „ В рамките на срещите, които българската делегация, водена от министър-председателя акад. Николай Денков, организира с канцлера Карл Нехамер и на диалозите ми с вътрешния министър Герхард Карнер бе дадена доста висока оценка за работата на Министерство на вътрешните работи и в частност на граничните управляващи и бе изказана признателност за резултатите, които сме постигнали. “

От тяхна страна за следващ път чухме мнението, че Шенген не действа като цяло . Те аргументират своите изказвания с това, че доста страни членки на Европейски Съюз стягат режима по надзор на границите. Трябва да се вземе поради обаче, че точно тези страни упорстват страната ни да бъде част от Шенген и декларират изрично, че този засилен надзор е с оглед обстановката сред Израел и линията Газа и възможни терористични закани.

Министър Стоянов акцентира, че от началото на 2023 година до момента българските гранични управляващи са предотвратили към 165 000 опита за нелегално прекосяване на границата сред България и Турция. Той посочи, че като институция Министерство на вътрешните работи е свършило работата си и ще продължи да работи интензивно за смяна на австрийската позиция, тъй че Българи да бъде призната през декември в Шенген. Това, което остава да бъде направено, е да бъдат положени старания с оглед спазването на разпоредбите и договорните връзки на Европейски Съюз от страна на Австрия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР