Положителните ефекти на добротата върху мозъка. Няма акт на доброта,

...
Положителните ефекти на добротата върху мозъка. Няма акт на доброта,
Коментари Харесай

Положителните ефекти на добротата върху мозъка

Положителните резултати на добротата върху мозъка. Няма акт на добрина, без значение какъв брой дребен е, който да е загуба на време. Жестовете на емпатия и доброжелателност са израз на любов, признателност и същинска мъдрост. Те ни свързват с другите по допустимо най-пълноценния и доблестен метод.

Интересно е, че още Чарлз Дарвин е приказвал за голямото въздействие на добротата върху живота и развиването на човешките същества. Според него тя е нашият най-силен и скъп инстинкт, който прави оцеляването допустимо освен за човечеството като тип, само че и за всички живи същества.

Добротата има своето лично пространство в мозъка и употребява невронните мрежи на емпатията. Когато някой към нас страда и се нуждае от грижа, той предизвиква добротата ни, провокирайки ни да му предложим помощта и утехата си.

Този извънреден механизъм има съответна цел: да ни накара да разберем, че сме доста по-силни, когато сме свързани с други хора, в сравнение с когато сме сами. Това е забавен миг, който бихме желали да разгледаме малко по-задълбочено.

Човешките същества са програмирани да бъдат положителни
Джером Каган е прочут професор по логика на психиката в Харвардския университет, който пази концепцията, че добротата е заложена в човешкия мозък.

„ Както споделя Чарлз Дарвин, добротата – сходно на любовта, състраданието и грижата за другия, са биологични трендове, които имат своята съответна цел – да ни оказват помощ да оцелеем като тип ”, споделя проф. Каган.

За страдание, единствено тъй като мозъкът идва с тази към този момент „ конфигурирана стратегия ”, не значи, че сме склонни да слагаме добротата преди всичко в листата с целите си. Съществуват други биологични трендове, които също имат голямо въздействие върху нашето държание – яд, ревнивост и, несъмнено, принуждение.

От своя страна Даниъл Големан ни припомня, че една от най-интензивните страсти за мозъка е състраданието – когато я изпитваме, се задейства цялата лимбична система, освобождават се и неврохимикали – като окситоцин, които провеждат цяла приказност от позитивни страсти, измежду които емпатията и желанието да създадем положително ни облагородявят още повече като тип. Това е необикновен феномен, който заслужава да бъде практикуван.

Според специалистите по човешки страсти добротата е унаследен инстинкт, който е учил нашите далечни предшественици, че във враждебна среда не оцелява най-силният, а по-скоро оня, който е основал към себе си най-хубавата мрежа за поддръжка.

Емоциите са заразни, а нашите огледални неврони ни разрешават да идентифицираме страха у другия, с цел да предвидим риска, или да разберем, че помощта, която оказваме на близките, е един от методите да влагаме в себе си, тъй че в бъдеще и ние да бъдем подкрепени, когато имаме потребност от това.

Добротата и състраданието усъвършенстват психологичното здраве
Дахер Келтнер, професор по логика на психиката в Калифорнийския университет, изяснява, че полезностите, които съставляват гръбнака на актуалните общества, изцяло унищожават нашата естествена податливост към съчувствие и добрина.

Парите да вземем за пример са един от главните аспекти, които ни индивидуализират, изолират и подтикват към яростна конкуренция. Ние губим както възприятието си за обществена непосредственост, по този начин и желанието си да признаем благополучието на нашите връстници, тъй като незабелязано се трансформираме в противници, които се надпреварват за повече оценки, пари и придобивки. „ Ето затова най-богатите хора най-рядко демонстрират съчувствие ”, написа проф. Келтнер в книгата си „ Роден да бъде добър ”.

Практикуване на състрадателна медитация
Интересно е обаче да се означи, че състраданието, както и добротата, могат да бъдат тренирани. Ако осъзнавате, че сте се дистанцирали прекомерно доста от своята същина и се ръководите най-вече от нарцисизъм и материализъм, може би е време да помислите за нуждата от смяна.

Според изследване, оповестено в списание „ Psychological Science ”, практикуването на състрадателна медитация задейства зони в мозъка, които от дълго време не са употребявани.

Състрадателната медитация е будистка техника, учредена на визуализация.

Тя включва показване на разнообразни обстановки, в които обичан човек минава през сложен интервал, а вие отвръщате на болката му със съчувствие и помощ. Визуализацията стартира с мислене за хора, които са ви близки, само че последователно разширявате кръга, минавайки през другари, сътрудници, съседи и познати, до момента в който стигнете до изцяло непознати.

Основната концепция е да съчувстваш на болката, проблемите и страха на другия човек и да бъдеш подготвен да му предложиш помощта си.

Този вид медитативни извършения включват верен надзор на дишането и контакт с най-дълбоките ви страсти. Според откривателите те облекчават напрежението и ни оказват помощ да влагаме в благосъстоянието на другите с вътрешно благосъстояние, способно да промени света.

Защото добротата е единствената инвестиция, която в никакъв случай не се проваля.

Над 2 000 000 българи имат проблеми със съня

Framar.bg

Положителните резултати на добротата върху мозъка

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР