Положителна и градивна е била последната среща на македонския външен

...
Положителна и градивна е била последната среща на македонския външен
Коментари Харесай

Македонски министър се изказа за Петков. Има ли провокации?

Положителна и градивна е била последната среща на македонския външен министър Буяр Османи с българския министър председател Кирил Петков. На седмичната си конференция Османи сподели, че с Петков е разискал детайлно политическия развой, всички негови аспекти, че има известно доближаване на вижданията с България, само че към момента не може да каже, че е открит общ език за превъзмогване на разликите.

„ Вижда се, че и двете страни схващат тежестта на момента, следствията от това деблокиране в границите на новия геополитически текст. Говорихме и за съответни елементи, наложихме добра динамичност. Очаквам скоро да имаме друга среща ", сподели Османи, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Говорим по същите въпроси, по които приказваме от година и повече - във връзка с използването на Договора за добросъседство от 2017 година, пакета политически въпроси, наречени тогава 5 + 1, до момента в който стигнем до всеобхватно съглашение или изчерпателен протокол, който би трябвало да бъде признат като инструмент на член 12 от контракта и по-късно да бъде утвърден от двете държавни управления. Когато пристигна моментът да си стиснем ръцете, тъй като това е решението, преди тези решения да бъдат формализирани, първо ще осведомяваме обществеността, народните представители и тогава би трябвало да стартираме да изпълняваме всички тези стъпки ", сподели Османи.

Министърът на външните работи счита, че в идващия интервал с повишаването на вероятностите за намиране на решение и в двете общества ще има провокации от хора, които са построили цяла кариера по този въпрос, само че добави, че не може да каже това и за българското държавно управление, което сега „ в действителност взе участие в намирането на градивно решение ".

„ Разбира се, че те имат свои, ние имаме свои позиции, само че имаме разговор без провокации. Директно, в открити диалози ние излагаме позициите си. Казах също на външните министри на работната закуска в Брюксел, че чакаме почтено решение, което ще остави и двете страни еднообразно удовлетворени или еднообразно недоволни ", сподели той.

Османи не изключи опцията, в случай че през юни не се проведат първите междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания и не стартират договарянията за участие, Албания да изиска обособяване в процеса на интеграцията. „ Ако това се случи ще затрудни позицията ни. Защото ще сътвори визия измежду европейската общност, че процесът в района се движи, ние ще останем изолирани и под огромен напън да вършим по-сериозни взаимни отстъпки. Така че в наш интерес е да стартираме договарянията дружно с Албания, тъй като тогава ще имаме повече внимание, повече и геополитическа тежест на процеса ", счита Османи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР