Полковник Методи Орлов може да получи наказание лишаване от свобода

...
Полковник Методи Орлов може да получи наказание лишаване от свобода
Коментари Харесай

Обвиненият за смъртта на майор Терзиев може да получи 6 години затвор


Полковник Методи Орлов може да получи наказване отнемане от независимост до 6 години за причиняване на гибел по несъобразителност на, който почина край през юни 2021 година Орлов е обвинен и за нанасяне на тежки нездравословни последствия за Министерство на защитата на стойност 9 млн. лв..

9-ти юни предходната година, малко след среднощ, тече обучение по въздушна защита с МиГ-29 в морето край Шабла. След пуск на ракета по светеща парашутна цел, майор Валентин Терзиев рапортува:

Майор Терзиев:
„ Ракетата сходи, излизам надясно “

Ръководител полет:
„ Излизай надясно с 270 и изключи „ Главен “.

Майор Терзиев:
„ Главен…. “

Това са последните думи, в последния полет за майор Терзиев. В този миг, съгласно Военна полиция, изтребителят е бил на височина от 1433 метра, със скорост 948 км./ч/.

Повече от година след съдбовния полет Военната прокуратура заключи: ръководителят на стрелбите - полковник Методи Орлов, не е извършил отговорностите си и не е взел нужните ограничения за сигурност, с което по непредпазливност е предизвикал гибелта на майор Терзиев.
Обвиниха полковник за гибелта на майор Терзиев край Шабла
Снимка: bTV

Той не е забранил провеждането на стрелбата в случай, че изтребителят е бил под минималната височина от 4000 метра. Пилотът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът е паднал в морето.

Полковник Орлов е и заместник-командир по летателната подготовка на база „ Граф Игнатиево ”. Потърсихме за коментар. Той обаче съобщи, че сега не може да разяснява.
Обвиниха полковник за гибелта на майор Терзиев край Шабла
Снимка: bTV

От Министерство на защитата не разясниха обвиняването и прецизираха, че още предходната година военното следствие е излязло със умозаключение.

Предстои още доста работа по досъдебното призоводстство за изясняване на всички обстоятелства и условия, обявиха от прокуратурата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР