Полковник е обвинен за смъртта на бойния пилот майор Валентин

...
Полковник е обвинен за смъртта на бойния пилот майор Валентин
Коментари Харесай

Полковник е привлечен като обвиняем за смъртта на майор Валентин Терзиев

Полковник е упрекнат за гибелта на бойния водач майор Валентин Терзиев, който се разруши с неговия МиГ-29 в Черно море на 9 юни 2021 година Това излиза наяве от публично известие на прокуратурата. Трагедията се разигра по време на тактическо обучение с бойни стрелби в акваторията на Черно море против гр. Шабла, обл. Варна.

Обвинението е за причиняване на гибел по несъобразителност и на тежки нездравословни последствия за Министерство на защитата на стойност 9 млн. лв. по време на тактически учения. Според Военно-окръжна прокуратура-София полковник Методи Орлов е извършил немарливо отговорностите си по управлението на стрелби по време на тактическо обучение, което е правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха.

" Поради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – управление на  стрелби по време на тактическо обучение, при възникването на необикновен случай в полет, заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, М.О. не  забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на водача майор В.Т ", написа държавното обвиняване.

Прокуратурата прибавя и, че " защото откакто провел пукотевица от височина малко над 1000 метра, водачът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина ".

Спрямо обвинения полковник е взета мярка за неотклонение Подписка.

  Кирил Пламенов
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР