Полк. доц. д-р Георги Попов, е началник на Катедра ,,Инфекциозни

...
Полк. доц. д-р Георги Попов, е началник на Катедра ,,Инфекциозни
Коментари Харесай

Доц. Попов с горещи новини пред БЛИЦ за ген. Мутафчийски, ваксинацията и силата на "Ивермектин"!

Полк. доцент доктор Георги Попов, е шеф на Катедра,,Инфекциозни болести” във ВМА.
Участник във военни задачи в Босна и Херцеговина, Украйна, Косово и Македония. Хоноруван учител по „ Инфекциозни болести” на студенти от специалностите „ Медицина” и „ Медицинска сестра” при Медицински факултет към Софийски университет „ Св. Климент Охридски”.
През 2018 година е притежател на наградата „ Лекарите, на които българите вярват”.
БЛИЦ потърси мнението на доц.Попов по най-актуалните тематики в опазването на здравето. Ето по какъв начин доцент Попов отговори на въпросите на шефа на медията Ивайло Крачунов.



- Доц. Попов, измина близо месец от наложените от държавното управление ограничавания против разпространението на пандемията от "Ковид-19 ". За последните 4 седмици заболелите от вирусната зараза са съвсем два пъти по-малко. Възможно ли е медицинските резултати да са още по-добри и през идващите дни и седмици?
- Взетите ограничения бяха прекомерно навременни и ето, че към този момент виждаме първите позитивни резултати. Това се вижда осезаемо при нас и лечебните заведения, които работим най-активно със инфектираните от коронавирусната зараза.

Във ВМА имаме 10 така наречен Ковид клиники, в които има настанени приблизително по 20 пациента и аз ги обхождам всеки ден, с цел да ги съветвам. Забелязвам в нашите клиники доста понижаване от съвсем на половина по-малко признати заболели.

Подобно нещо се регистрира и в нашите два центъра за интензивни грижи, в които болните са намалели в огромен размер.

Убеден съм, че ограничаващите ограничения дават своя резултат и удължаването им след 21 декември ще докара до по-малко болни български жители.
- Пазят ли се отговорно нашите сънародници от "Ковид-19 "?
- Аз считам, че здравната просвета на популацията се увеличи. Изминаха повече от 7 месеца от навлизането на коронавирусната зараза в България.

Мерките, които са неспецифични - носенето на защитни маски, дизинфекцирането на ръцете и обществената отдалеченост трансформираха профилактиката към респираторните инфекции и то освен във връзка с "Ковид-19 " и към този момент виждаме по-малък брой на болни при започване на зимния интервал.

- Какво е мнението Ви за имунизацията?
- Първо желая да кажа, че аз изрично ще се имунизирам и поддържам имунизацията.

Преминавайки от предходния Ви въпрос за неспецифичната профилактика за предотвратяване от вируса прекосяваме към характерните ограничения. На първо място това е имунизацията, а на второ медикаментите.

Говорейки за имунизацията, желая да уверя, че на 27 декември тя ще стартира във всички страни от Европейски Съюз, в това число и в България. За ВМА ще се заделят 100 ваксини. Вече са избрани и първите 100 индивида, които работят на първа линия в битката против коронавирусната зараза и ще бъдат имунизирани.

Първият имунизиран във ВМА ще е нашият шеф генерал-майор Мутафчийски и след това всички ние, които работим на първа линия.

В първите дни на януари 2021 г ще дойдат спомагателни ваксини, които ще обзет всички наши сътрудници, които лекуват пациенти с Ковид-19.

- Хиляди българи започнаха да употребяват лекарството „ Ивермектин “ при лекуване от COVID-19. Какво е мнението Ви като експерт за този медикамент?
- Този препарат се появи в полезрението при лекуване на коронавирусната зараза още през април 2020 година
В началото качествата му бяха подценени, тъй като се смяташе, че може да се употребява най-много при лекуване на паразитни заболявания, проказа и филариаза.

Проведени бяха и проучвания за качествата на "Ивермектин "-а в нашата страна. Аз съм изключително щастлив, че и нашата болница, участваше в това изследване, дружно с още 9 медицински центъра в цялата страна.

Аз бях поканен като клиничен съветник в това изследване и като подобен съм подписал съглашение за конфиденциалност. По тази причина в този момент не мога да разясня в елементи резултатите от изследванията, само че ще отворя малко вратата като кажа, че то е към своя край. Проучването е двойно слято и плацебо следено, организира се по всички условия на международната процедура.

Ние сме към края на това изследване и с сътрудниците дадохме мнението си по отношение на потреблението на този препарат.

Мога да кажа, че съм огромен оптимист за стоте заболели в цялата страна, които получиха този медикамент като част от българското изследване за "Ивермектин "-а.

- В кои стадии от развиването на вирусната зараза е най-подходящо да се приема "Ивермектин "?
-
Г-н Крачунов, с този въпрос улучихте тъкмо в десетката, тъй като отговора е, че "Ивермектин "-ът се употребява прекомерно рано в лекуването на коронавирусната зараза.

"Ивермекнин "-ът няма показания при една седмица след болестта. Показанията му са две: като профилактика, знаем, че има две доста значими изследвания в Аржентина и Израел, където е включен в националния център за профилактика на вирусната зараза. В Аржентина изследването приключи с доста положителни резултати във връзка с профилактиката.

Второто приложение на "Ивермектин "-а е директно след започване на лекуването от "Ковид-19 ". Неговият прицел е в профилактиката, като понижи опцията вирусът да проникне в клетката. Това е и огромната мощ на този медикамент и с тази цел се употребява още при започване на лекуването.

- "Ивермектин " към този момент се употребява в страни като Съединени американски щати и Израел. Кога може публично да бъде прибавен и в България?
- Моите наблюдения са, че след клиничното изследване на "Ивермектин "-а, което е напълно към края си, той ще бъде възложен на Националната лекарствена организация в България и ще чакаме нейното позволение за формалната му приложимост в нашата страна като превантивно и лечебно средство.

След като разрешението бъде получено, "Ивермектин "-ът ще бъде въведен публично в клиничната процедура.

Независимо, че формалните документи ще бъдат подписани през януари, този препарат към този момент се употребява в доста аптеки и лечебни заведения. Колегите от "Пирогов " оповестяват за доста положителни резултати при лекуването с този препарат.

- Вашето Коледно благопожелание за читателите на БЛИЦ!
- Пожелавам на читателите на БЛИЦ радостно изкарване на празниците, макар че рестриктивните мерки за събирания на едно място са факт и няма да имаме опция за празнуване в заведения и заведения за хранене, както и да се върви в чужбина. Но това е добра причина за връщане към корените на българщината и празнуване на Коледа и Нова година в фамилна среда.

Нека българите още веднъж да се сплотим и дружно да понесем неизбежните компликации, които ни чакат и през 2021 година

В повсеместен проект моето благопожелание е да се върнем още веднъж към нормалността и да преодолеем проблемите, които ни се стовариха на главата през тази година, с цел да излезем доста по-силни и стимулирани в живота си през новата година.

- Благодаря, доцент Попов. Желая на Вас и сътрудниците Ви лекари, медицински сестри и санитари доста мощ, здраве и шанс през новата година.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР