Полицията за борба с безредиците в Сърбия използва сълзотворен газ,

...
Полицията за борба с безредиците в Сърбия използва сълзотворен газ,
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Белград с искане за анулиране на изборите

Полицията за битка с безредиците в Сърбия употребява сълзотворен газ, с цел да попречи на стотици поддръжници на опозицията да влязат в постройката на градския съвет в Белград в неделя в символ на митинг против необятно публикуваните съгласно наблюдаващите нарушавания при гласуването на парламентарните избори предишния уикенд.

съгласно предварителните резултати на държавната изборна комисия. В понеделник интернационалната задача за наблюдаване съобщи, че СПП е получила незаслужено преимущество по време на акцията заради користолюбие на медиите, непозволено въздействие на президента Александър Вучич и нарушавания при гласуването като пазаруване на гласове.

Популисткият и проруски президент Вучич съобщи, че митингите в неделя са били опит за събаряне на държавното управление, като допусна, че са били проведени от чужбина. Той разгласи, че са задържани повече от 35 души и че ще последват още арестувания.
Реклама
" Това беше опит за принудително завладяване на държавните институции на Република Сърбия ", съобщи Вучич пред проправителствената телевизия Pink TV.
Резултатите от изборите на 17 декември приключиха с победа на Сръбската прогресивна партия на Вучич както на парламентарните, по този начин и на локалните избори в Белград Източник: Reuters
Популистките управляващи в страната отхвърлиха да са фалшифицирали вота и дефинираха изборите за парламент и локални органи като почтени. В неделя Вучич съобщи, че изказванията за нередности при гласуването са откровени " неистини ", популяризирани от политическата съпротива.

Вучич изрече съмнение, че размириците са били предизвикани от чужбина, само че не показа доказателства в поддръжка на това изказване. Обръщайки се към нацията по държавните медии, до момента в който митингът се организираше пред кметството на Белград, той назова стачкуващите " бандити ", които няма да съумеят да дестабилизират страната, и съобщи: " Това не е гражданска война. "

Полицаите за битка с безредиците първо се барикадираха в постройката на градската администрация, като стреляха със сълзотворен газ и пикантен спрей, до момента в който стотици протестиращи опозиционери чупеха прозорците на входа. По-късно полицията изтласка протестиращите от централната част на града и извърши арести.
Реклама
Протестиращите скандираха " Отворете вратата " и " Крадци ", до момента в който замеряха постройката с яйца и камъни. Някои викаха " Вучич е Путин ", сравнявайки сръбския президент с съветския водач, отбелязва AP.

Небойша Зеленович, един от водачите на опозиционния алианс " Сърбия против насилието ", съобщи, че служителите на реда са обсадили целия център на Белград, в това число покривите на постройките. В този регион се намират Народното събрание и президентството, както и градската администрация.
Фалшифицирани избори
Резултатите от изборите на 17 декември приключиха с победа на Сръбската прогресивна партия на Вучич както на парламентарните, по този начин и на локалните избори в Белград. Основният конкурент на партията - " Сърбия против насилието ", съобщи, че е била лишена от победа, изключително в Белград.

" Ще продължим с битката си ", сподели Зеленович.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР