Полицията в Русия премахна някои от спонтанните мемориали в памет

...
Полицията в Русия премахна някои от спонтанните мемориали в памет
Коментари Харесай

Оставяш цвете, записват ти името. Защо Русия отцепи мемориалите в памет на Навални

Полицията в Русия отстрани някои от спонтанните мемориали в памет на опозиционера Алексей Навални . В други случаи тези места, на които хората струпват цветя, бяха отцепени и достъпът до тях органически под претекст, че в региона има сигнали за " подозрителни предмети, заяви съветската редакция на Радио Свободна Европа.

Това се случва, откакто в петък управата на пандизите в Русия за гибелта на Навални, а ден по-късно екипът на опозиционера. Още в петък стотици хора започнаха да оставят цветя, свещи и фотоси на Навални в десетки градове в Русия, а полицията над 350 от тях по данни на неправителствената органзиция ОВД-Инфо.
Отцепване и " подозрителни предмети "
Сега медиите в Русия оповестиха, че част от спонтанните мемориали в памет на Навални са били отстранени от неидентифицирани лица през нощта против събота. В Уляновск хора в цивилни облекла са махнали цветята и са снимали жителите, които са донесли букетите. Жители на Омск и Казан също оповестиха, че мемориали в града са били отцепени.

В Новосибирск и Томск паметниците остават отцепени за трети следващ ден, оповестява. В Новосибирск полицията е опънала сигнални ленти към паметника, върху който хората са носели цветя, под предлог, че има данни за бомба. Сапьори обаче по този начин и не са пристигнали на мястото.

Подобни са разказите и от Воронеж, където полицията е затворила входа на парка, в който хората са носели цветя, и е съобщила през високоговорител, че на мястото е открит „ недоверчив предмет “, написа.
Оставяш цвете, записват ти името
В доста градове полицията продължава да записва данните на тези, които идват с цветя. Някои са отвеждани в отдели, където им се издават предизвестия.

В Москва полицията дежури на паметника на жертвите на политическите репресии. минимум 1000 души са отишли до него, с цел да положат цветя и да почетат Навални.

В неделя това направи и посланичката на Съединени американски щати в Русия Лин Трейси .

" Изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования на фамилията, сътрудниците и поддръжниците на Алексей Навални. Неговата мощ е въодушевяващ образец. Почитаме паметта му ", се споделя в изказване на американското посолство в обществената мрежа X.

По-рано в петък районният отдел на Федералната работа за извършване на наказванията на Русия заяви, че Навални се е почувствал зле след разходка и е изгубил схващане. Лекарите не са съумели да спасят живота му, споделиха от управата на пандизите.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на съветската съпротива. През 2020 година той, само че след това беше избавен в Германия. Независимо журналистическо следствие разкри, че отравянето му е било.

През 2021 година се върна в Русия, където беше задържан и наказан по няколко изфабрикувани каузи. Оттогава той излежаваше присъдите си в затвори със непоколебим режим. Последно през декември той в Арктика.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР