Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и нанесе побой на

...
Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и нанесе побой на
Коментари Харесай

Арести и побой над граждани по време на шествие за 8 март в Истанбул

Полицията в Истанбул употребява сълзотворен газ и нанесе побой на жители по време на шествие във връзка 8 март. Сблъсъците по време на 21-ия вечерен феминистки поход на централния площад Таксим са били последвани от огромен брой арести, само че техният прецизен брой не се оповестява.

В Турция всяка година има убийства на стотици дами. По данни на локалната група „ Ще спрем убийствата на дами “ през 2019 година убитите дами са 474, а за първите 10 месеца на 2022 година – 275.

По-рано на 8 март локалната администрация забрани провеждането на демонстрации на Таксим, а спирките на метрото в региона на площада бяха затворени. Полицията блокира региона и сложи стоманени преграждания.

Въпреки възбраната няколко хиляди души са се събрали на площада, оповестява вестник Джумхуриет . Основна част от протестиращите са били дами, само че измежду тях е имало и мъже, които са подкрепили самодейността.

„ Гневни сме, в печал сме, само че протестираме. Оставка на държавното управление. Бягай, Тайип, ние дамите идваме “, скандираха участничките, които желаят оставката на президента Реджеп Тайип Ердоган .

От името на участниците в шествието беше оповестено и послание, в което се приканва управляващите да одобряват закони против убийствата на дами и в отбрана на дамите, както и да се подсигурява тъждество сред половете и независимост на словото и медиите. Участниците желаеха и Турция да анулира отхвърли си от Истанбулската спогодба.

През 2020 година Ердоган страната от. Тя епо самодейност на Съвета на Европа и има за цел попречване, правосъдно гонене и унищожаване на домашното принуждение и насилието над дами.

Много консерватори в страната са враждебно настроени към правилото за тъждество на половете, застъпен в документа, и нападат конвенцията с довода, че тя предизвиква хомосексуалността.

С сходен мотив София се отхвърли да я ратифицира, откакто Вътрешна македонска революционна организация и Българска социалистическа партия показаха текста като проводник за пробутване на гей бракове и " трети пол ", въпреки че конвенцията загатва единствено " мъже " и " дами " и няма общо с въпросите на еднополовото общуване.По-късно Конституционният съд реши, че документът опонира на главния закон.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР