Полицията в Алмати съобщи за десетки елиминирани участници в бунтовете

...
Полицията в Алмати съобщи за десетки елиминирани участници в бунтовете
Коментари Харесай

Десетки протестиращи в Алмати са `елиминирани`, Русия изпраща паравоенни |

Полицията в Алмати заяви за десетки " отстранени " участници в протестите в града.

Силите на реда провеждат " антитерористична интервенция " на територията на три административни здания, приканват се жителите да не излизат от домовете си, заяви представител на полицията и разгласи, че магазин за оръжие е бил ограбен.



Снимки: Getty Images

Операцията е почнала в четвъртък против петък. Протестиращи са били премахнати при опит да открият надзор върху полицейски ръководства в града, добави представителят. По-рано жители на някогашната столица оповестиха за изстрели от автоматизирано оръжие по улиците на града. Според очевидци оръжие са употребявали освен полицията и военните, а и протестиращи. 



По искане на президента Русия изпраща военни за преодоляване на обстановката. Те ще бъдат ситуирани в Казахстан, с цел да оказват помощ за " стабилизирането " на страната, която е член на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ - боен съюз в границите на Общността на самостоятелните държави) дружно с Русия, Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения. Президентът Токаев разгласи, че е потърсил помощ от ОДКБ, а ръководителят на ОДКБ, арменският министър председател Никол Пашинян, удостовери, че алиансът ще изпрати мироопазващи сили " за стеснен интервал от време ".



на 2 януари с протести в Мангистауска област против внезапното повишение на цената на газа. Те прераснаха в всеобщи демонстрации в цялата страна и прибавиха стопански и политически претенции. Протестите доведоха до оставката на държавното управление, а президентът Касим-Жомарт Токаев разгласи изключително състояние.



На 5 януари президентът, и даде обещание твърди фрапантни ограничения за отбрана на сигурността. Според него избухналите митинги са скрит план. 



Кадри от подпаления кабинет на кмета на Алмати - най-големият град в Казахстан.

Информацията за събитията в Казахстан е мъчно проследима, защото Kazakhtelecom прекъсна интернет услугите в цялата страна, мобилните телефонни услуги също не работят в доста градове. Няколко национални телевизионни канала стопираха излъчването си. Днес множеството банки в страната са затворени и краткотрайно не правят финансови интервенции.

Казахстан е най-богатата и втора по население страна в Централна Азия. В Казахстан се намира космодрумът Байконур, който е нает от Русия. Около една пета от популацията на Казахстан са етнически руснаци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР