Пакистан арестува 129 мюсюлмани, след като тълпа атакува църкви и домове на малцинствени християни

...
Полицията съобщи, че е арестувала повече от 100 мюсюлмански бунтовници
Коментари Харесай

Полицията съобщи, че е арестувала повече от 100 мюсюлмански бунтовници от район в Източен Пакистан, където мюсюлманска тълпа разгневи заради предполагаемото оскверняване на Корана от християнин е нападнал църкви и домове на малцинствени християни

ByK.M. CHAUDHRY, 17 август 2023 г., 2:52 ч.

ДЖАРАНВАЛА, Пакистан -- Полицията арестува повече от 100 мюсюлмани при нощни акции от район в Източен Пакистан, където мюсюлманска тълпа се разгневи заради предполагаемото оскверняване на Корана от християнин атакува църкви и домове на християни от малцинствата, което накара властите да извикат войски, за да възстановят реда, казаха официални лица в четвъртък.

Няма жертви Християните, живеещи в жилищен район в град Джаранвала в района на Файсалабад, бързо се преместиха на по-безопасни места заедно със семействата си след една от най-смъртоносните атаки в страната срещу християни.

Християните бавно се върнаха по домовете си в четвъртък, само за да видят унищожаването на поне една опожарена църква. Четири други църкви също бяха повредени. Две дузини домове бяха опожарени или силно повредени по време на бунтовете.

„Седяхме вкъщи, когато внезапно чухме, че идва тълпа, която пали къщи и напада църкви“, каза Шазия Амджад, докато плачеше пред дома си, който беше подпален в сряда.

Тя каза пред Асошиейтед прес, че бунтовниците са изгорили домакински предмети и мебели. Някои от вещите на Амджад са били откраднати, когато тя се е преместила на по-безопасно място със семейството си, добави тя.

Амджад каза, че бунтовниците са пръскали бензин, за да подпалят домовете в техния район, и те също откраднаха бижута и други неща. Други християни описаха подобни изпитания и изразиха недоумение.

Местните християни се утешаваха един друг пред своите повредени домове, тъй като много жени плачеха и плачеха за разрушението. Тези, чиито домове бяха изгорени, нямаха представа къде да отидат или какво да правят сега.

В сряда Халид Мухтар, местен свещеник, каза пред АП, че повечето християни, живеещи в района са избягали на по-безопасни места. „Дори къщата ми беше изгорена“, каза той, добавяйки, че според него повечето от 17-те църкви на Джаранвала са били нападнати.

Делегации от мюсюлмански духовници пристигнаха в Джаранвала, за да помогнат за успокояване на ситуацията, докато войски и полиция патрулираха района.

Местните власти затвориха училища и офиси и забраниха митингите за една седмица, за да предотвратят повече насилие.

Насилието предизвика национално осъждане, като служебният премиер Anwaarul-ul-Haq Kakar нареди на полицията да гарантира, че бунтовниците са арестувани.

В четвъртък Ризван Хан, началникът на регионалната полиция, каза, че 129 заподозрени са арестувани и ситуацията е под контрол.

Насилието избухна, след като някои мюсюлмани, живеещи в района, заявиха, че са видели местен християнин Раджа Амир и негов приятел да късат страници от Корана, да ги хвърлят на земята и да пишат обидни забележки на други страници.

Полицията казва, че се опитва да арестува Амир, за да установи дали е осквернил свещената книга на исляма.

Според на Хан, тълпата бързо се събра и започна да атакува множество църкви и няколко християнски домове. Размирниците атакуваха и офисите на градски администратор в сряда, но в крайна сметка полицията се намеси, стреляйки във въздуха и размахвайки палки, за да разпръсне размирниците с помощта на мюсюлмански духовници и старейшини.

Видео и снимки, публикувани в социалните медии, показват разгневена тълпа, която се спуска към църква, хвърляйки парчета тухли и ги изгаря. В друго видео четири други църкви са атакувани, прозорците им са счупени, докато нападателите изхвърлят мебели и ги подпалват.

В още едно видео се вижда как мъж се катери на покрива на църквата и сваля стоманения кръст, след като го удря многократно с чук, докато тълпата се спуска към пътят го развесели.

Насилието предизвика осъждане от различни вътрешни и международни правозащитни групи.

Amnesty International призова за отмяна на законите за богохулството в страната.

Съгласно законите за богохулството на страната всеки, признат за виновен в обида на исляма или ислямски религиозни фигури, може да бъде осъден на смърт. Въпреки че властите все още не са изпълнили смъртна присъда за богохулство, често само обвинението може да предизвика бунтове и да подтикне тълпи към насилие, линчуване и убийства.

Вътрешни и международни човешки правозащитни групи казват, че обвиненията в богохулство често са били използвани за сплашване на религиозните малцинства в Пакистан и за уреждане на лични сметки.

___

Ахмед съобщи от Исламабад. Авторите на Associated Press Асим Танвир от Мултан и Бабар Догар от Лахор, Пакистан, допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР