Полицията разследва случай с 21-годишна ромка от село Микрево, община

...
Полицията разследва случай с 21-годишна ромка от село Микрево, община
Коментари Харесай

21-годишна опита да продаде бебето си на бездетно семейство

Полицията проверява случай с 21-годишна ромка от село Микрево, община Струмяни, влезнала в договаряния за продажба на бебето си. Още като била бременна, с Надка се свързал бездетен мъж от Кюстендил, който от доста години жадувал да има рожба. Родилката се съгласила да му продаде новороденото против 200 лева прехрана и с ангажимента, че тя ще продължи да получава детските надбавки до пълнолетието му, предава struma.bg.

Преди 5 дни тя родила крепко момче, само че до договорка не се стигнало, защото била осуетена от полицията.

По случая тече следствие за закононарушение по член 182б от Наказателен кодекс, който гласи, че лице от женски пол, което даде единодушие за продажбата на детето си у нас или в чужбина, се санкционира с отнемане от независимост от 1 до 6 година и санкция от 5000 до 15 000 лева

Родилката не е арестувана, оповестиха от Районна прокуратура - Благоевград.

Новороденото е трето дете на Надка, то е изплакало в санданската болница на 30 октомври към 03.00 ч., крепко и в положително положение. Опитните акушерки в АГ отделението на МБАЛ " Югозападна болница " в Сандански съумяха да разкрият планувания опит за продажба на детето си в първите дни след раждането му и да го предотвратят.

В дните след раждането на въпросите на акушерите на кого ще запише детето и къде е бащата, които обичайно се задават на майката, тя първо споделила, че ще запише детето си на нейно име, тъй като е неомъжена, а бащата бил незнаен. След това признала, че ще даде детето да се отглежда в семейство, което ще устоя другите ѝ две деца - едното на 2 година, а другото на 3 години и половина, като ѝ заплащат месечна прехрана. Тя е коментирала сума в размер на 200 лв., които щяла да получава от фамилията, което ще отглежда детето ѝ. С тези пари щяла да устоя двете си деца, защото нямат татко. Те са записани на нейно име, както и третото.

На 3 ноември младо семейство е посетило родилното поделение в болничното заведение, където е била настанена Надка. Те първо споделили, че са близки, по-късно споделили, че имат спогодба с дамата да вземат бебето и да го отглеждат.

Дежурният екип в отделението е подал сигнал в дирекция " Социално подкрепяне " в Сандански и в полицията. На място пристигнали екип чиновници на Министерство на вътрешните работи и от дирекция " Закрила на детето " в Сандански. Образувано е досъдебно произвеждане против майката. В развой на определяне е дали е осъществено закононарушение.

Майката Надка С. е изписана от болничното заведение, а новороденият ѝ наследник е към момента в здравното заведение. Там бебето ще остане, до момента в който от дирекция " Закрила на детето " не намерят приемно семейство, при което да бъде настанен за развъждане, откакто майката отказала да го прибере. Надка С. е разпитана пред органите на реда в наличието на обществен служащ.

В ромската махала в с. Микрево, съседите са раздвоени в мненията. Едни пазят майката, че е оставила детето, откакто не може да го отглежда. Други я упрекват за опита да продаде детето си.

21-годишната майка на 3 деца е обществено слаба и сама се грижела за другите си наследници. Живее в къща с две стаи. Възползвала се е от програмата " Топъл обяд ", по която община Струмяни раздава храна на обществено слаби фамилии.

От община Струмяни не пожелаха да разясняват с претекста, че казусът е предаден на органите на реда. Уведомен е кметът на общината Емил Илиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР