Полицията и разузнавателните служби на ФРГ са следили действията на

...
Полицията и разузнавателните служби на ФРГ са следили действията на
Коментари Харесай

Германското разузнаване следяло терориста Амри още през 2015


Полицията и разследващите служби на Федерална Република Германия са следили дейностите на терориста Анис Амри, който извърши атентат на берлински коледен базар през 2016, доста по-продължително и по-интензивно, в сравнение с беше обявено до момента, написа в. „ Велт ам зонтаг ” като се базира на сътрудници, десетки документи и протоколи.

Целенасоченото следене на Амри стартира най-късно през ноември 2015. Мярката била подхваната по отношение на следствие против хипотетична клетка на „ Ислямска страна ” и проповедника Абу Вал.

Тогава, година преди атентата, в ръководството на престъпната полиция в Дюселдорф са постъпили данни за съответни проекти на Амри. Информацията била предадена на федералното ръководство на престъпната полиция, Службата за отбрана на конституцията (контраразузнаването) и основната прокуратура.

От декември същата година непрекъснато сменяните номера на мобилните телефони на Амри били подслушвани.

В контраразузнаването са предадени над 12 000 файла с информация за Амри, в това число кореспонденцията му с бойци от ИД в Либия.

По данни на в. „ Велт ” във ведомството е имало обособен съветник по това следствие. Установено било, че Амри е бил в тесни връзки с либийски бойци от ИД още преди идването му в Италия през 2011 и за тях са знаели разследващите служби на Тунис.

Причината, заради която Амри не е бил арестуван и съумял да извърши проектите си, не е ясна. Вестникът допуска, че това е обвързвано с присъединяване на интернационалните разследващи служби в следствието, които са желали да употребяват Амри като стръв за настойниците му от ИД.

През декември 2016 Амри прегази с откраднат камион гости на коледен базар в центъра на немската столица. Загинаха 12 души, 48 бяха ранени.

Германските управляващи обявиха, че това е бил атентат, а 24-годишният тунизиец беше разгласен за търсене. Той беше погубен в Милано в престрелка с полицията. Терористът е бил обвързван с ИД. /РИА Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР