Полицията и протестиращите срещу ваксините против коронавирус влязоха в сблъсък

...
Полицията и протестиращите срещу ваксините против коронавирус влязоха в сблъсък
Коментари Харесай

Сблъсъци между демонстранти и полиция в Нова Зеландия

Полицията и протестиращите против имунизациите срещу ковид влязоха в конфликт пред новозеландския парламент в четвъртък, като повече от 120 души бяха задържани. Това се случи, откакто на стачкуващите, които лагеруваха пред постройката на законодателния орган в продължение на три дни, беше подредено да се реалокират, предава Агенция Франс Прес.

Активистите скандираха маорската хака и викаха " Не се предавайте ", до момента в който се замеряха с фаланга от служители на реда, които се движеха, с цел да разчистят спонтанното населено място от тревните площи на Народното събрание.

Служителите на рода използваха пикантен спрей против няколко протестиращи, които повлякоха двама техни сътрудници в тълпата, само че се оповестява единствено за леки пострадвания.

Полицията се намеси рано в четвъртък, откакто през първите два дни на митингите не демонстрираше интензивност, предупреждавайки тълпата да напусне или ще бъде задържана.

Те бяха удряни и ритани на фона с крясъци " това не е народна власт ", " позор за вас " и " свалете рестриктивните мерки ".

Протестът стартира във вторник по сходство на акцията " Конвой на свободата " на канадските водачи на камиони, при която стотици полуремаркета и кемпери задръстиха улиците в центъра на Уелингтън.



Много от транспортните средства си потеглиха след 24 часа, само че твърдото ядро от няколкостотин деятели остана, като се зарече да остане " колкото е належащо ".

Градският съвет на Уелингтън, който също не прояви особена интензивност в ранните стадии на митинга, заяви, че чиновниците му, отговарящи за паркирането, са почнали да издават фишове на колите от конвоя, блокирали градските улици.

Заместник министър-председателят Грант Робъртсън съобщи, че търпението на жителите на Уелингтън към нарушаванията се е изчерпало и прикани полицията да работи.

" Пътищата в града са блокирани, предприятията трябваше да затворят, хората се почувстваха застрашени и сплашени от някои от протестиращите ", сподели той пред Радио Нова Зеландия преди полицейската интервенция.

Началникът на полицията в Уелингтън суперинтендант Кори Парнел съобщи, че за разчистването на митинга са били докарани над 150 спомагателни чиновници отвън столицата.

" Разочароващо е, че макар формалното затваряне на терена за обществеността по-рано през днешния ден, редица протестиращи отхвърлят на многократните молби да изоставен сектора ", сподели той.

В необичаен ход управляващите затвориха за обществеността територията към Народното събрание, с цел да предотвратят присъединението на подкрепления към митинга.

Полицията напредна през територията на Народното събрание, само че в късния следобяд се отдръпна зад барикадите, до момента в който стачкуващите ликуваха и обявяваха победа.

Парнел съобщи, че разпръскването на тълпата може да отнеме дни, като упрекна някои деятели, че употребяват деца като жив щит, с цел да попречат на полицията.

Една жена, която отхвърли да назове името си, упрекна полицията, че е предизвикала тълпата.
ТЕМА преди 33 минути 169 преди 1 час 834 преди 2 часа 1117
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР