Полицейските действия са осъществени под ръководството на Специализираната прокуратура; задържани

...
Полицейските действия са осъществени под ръководството на Специализираната прокуратура; задържани
Коментари Харесай

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за имотни измами

Полицейските дейности са осъществени под управлението на Специализираната прокуратура; арестувани са петима участници в незаконната скица

Лидерът и четиримата участници в незаконната група са привлечени като обвинени. На трима от тях Специализираният съд е наложил мярка „ задържане под стража ", на техен съизвършител, дал показания пред съда, е наложена мярка „ парична гаранция ".

Престъпната активност на проведената група, занимавала се с имотни измами, е открита след извършено близо седеммесечно следствие на ГДБОП по оперативна информация за осъществяване на противозаконна лихварска активност.

В процеса на предварителните дейности е открито, че водачът на групата и четиримата му съучастници са се занимавали с разнообразна активност, главната от която е била имотни измами.

Изяснен е и механизмът, по който била построена незаконната скица, работила главно в региона на столичния квартал „ Люлин ". Част от членовете на групата търсели и намирали необитаеми жилища. Техният водач, посредством необятен кръг от познати, установявал умрелия притежател, придобивал данни за него, както и дали няма наследници.

Тогава пристъпвал към придобиване на жилището - посредством „ бушони " - хора, които нямат приходи или са подвластни, изготвяли наследство от името на умрелия притежател. За това те получавали минимална сума. С по този начин квалифицираните саморъчно написани завети, водачът пристъпвал към придобиването на непознатия парцел, минавайки през няколко нотариуса, без да буди подозрение. Сумата от покупката отивала непосредствено при него, който разпределял и парите измежду останалите участници.

По първични данни по този метод незаконната група е придобила 10 жилището в квартала. В хода на извършената интервенция са осъществени над 30 претърсвания на жилища и коли и персонални обиски на лица, откъдето са конфискувани голям брой документи, нотариални актове и банкноти в левове с друг номинал. По думите на гл.комисар Ивайло Спиридонов откритата проведена група е емблематична за такива, следени от ГДБОП.

Доказването на тяхната незаконна активност е извънредно мъчно предвид на обстоятелството, че няма подали тъжба лица. Разкриваемостта им ще е приоритет в взаимната работа на ГДБОП и Специализираната прокуратура, посочи Иван Гешев- административен началник на СП, тъй като този сигмент е извънредно сензитивен за хората. Ще продължат и дейностите по разкриването и на вида лъжливи схеми, при които след извоювано доверие на действителни притежатели, парцелът им се продава и те остават на улицата, добави Гешев.

Той благодари на ГДБОП за положените старания при събирането на доказателства в границите на реализацията.

По случая е формирано досъдебно произвеждане по член 321 вр. член 209 от Наказателен кодекс в Специализираната прокуратура. Работата по документирането на незаконната активност на групата продължава, ще се обяснява и ролята на присъединяване на институциите, откъдето тя е получавала и събирала информация за непознатата благосъстоятелност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР