Полицаи от Бургас и Русе задържаха петима мъже от Ветово

...
Полицаи от Бургас и Русе задържаха петима мъже от Ветово
Коментари Харесай

Разбиха банда ало измамници в Бургас, единият е 70-годишен

Полицаи от Бургас и Русе задържаха петима мъже от Ветово и Бургас, за скица с телефонни измами, оповестяват на брифинг Йовита Григорова - зам. апелативен прокурор и представител на Апелативна прокуратура - Бургас, Иван Кирков - административен началник на Районна прокуратура - Бургас и старши комисар Калоян Калоянов - шеф на ОДМВР - Бургас.
Двама от мъжете са от Ветово, област Русе, а другите трима - от Бургас. Старши комисар Калоянов разяснява, че организацията им била солидна, намирали домашните телефони на възрастните хора на инцидентен принцип, а по-късно се сдобивали и с мобилния, в случай че пенсионерите разполагат с подобен.
Извършвали измамите по класическата скица " Помощ на полиция при задържане на ало измамници ". Престъпната активност траяла от март до 20 юли, като при последните измами жертвите са дами на 77 и 92 години. В единия от случаите, с помощта на полицейските дейности е предотвратено предаването на 2000 лева, а във втория случай - 600 лева са открити преди да бъдат изнесени към адрес, указан от измамниците.
Според старши комисар Калоянов мулетата за интрига наели два разнообразни автомобила, с които се придвижили до Шумен, където била срещата им със самите измамници.
Мъжете от Ветово, които са братя и са с богато престъпно минало, набират мулета през разгласи за работа, оповестени във вестници или интернет. По този метод се свързват и с единия от бургазлиите, който след това ангажира за мулета и двама свои познати. Любопитното е, че единия от тях е на 70-годишна възраст.
В хода на следствието е установено, че петимата мъже са съпричастни към седем телефонни измами с обща щета към 60 000 лева, осъществени на територията на Бургас.
В единия от случаите излъган дава два поредни пъти разнообразни суми, като първия път предава парите по схемата " закупуване на черна и бяла техника ", а на идващия ден - по класическата скица " оказване на подпомагане на полицията при залавяне на ало измамници ".
Прокурор Иван Кирков изяснява, че са повдигнати обвинявания на мъжете от Ветово в качеството на причинители, а на тримата бургазлии като помагачи. За осъществените закононарушения двамата братя са застрашени от отнемане от независимост от 1 до 8 години.
Старши комисар Калоянов добавя, че се прави дейна превантивна активност, като се работи освен с евентуалните жертви, само че и с банковите чиновници. Благодарение на техните съответни дейности единствено за предишния месец са предотвратени пет телефонни измами.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР