Политологът Татяна Буруджиева коментира актуалната ситуация около служебния кабинет и

...
Политологът Татяна Буруджиева коментира актуалната ситуация около служебния кабинет и
Коментари Харесай

Буруджиева: Не вярвам президентът да реши да не подпише указа за назначаването на Даниел Митов

Политологът Татяна Буруджиева разяснява настоящата обстановка към служебния кабинет и готвената промяна на външния министър, както и апела на Корнелия Нинова Димитър Главчев да бъде заменен като министър председател от президента.

 

" Не мога да се съглася, че става дума за чисто подправен длъжностен кабинет, както и мъчно мога да се съглася с каквато и да е теза на Корнелия Нинова, заради известни условия. Но що се отнася до случайностите, в политиката в никакъв случай няма случайности.

 

Дори когато се дължат на напълно битови неща, те отново имат логичност нещата да се случват.

Така че съгласно мен не е обикновено това един кабинет, даже и длъжностен след два или пет дни да почнеш да сменяш министри.

Министри нито се назначават, нито се сменят по този метод.

 

И това, което ми прави усещане, е, че се пробват да ни убедят нас жителите, че се случват редни неща. Нередни са тези неща в политиката, не се случват по този начин ", безапелационна бе тя в предаването " Пресечна точка " по " Нова телевизия ".

 

" След като президентът би трябвало да подпише указа единия министър да се махне, а другия да пристигна, то би трябвало в някакъв смисъл да се схванеш с този президент.

 

Аз мисля, че Главчев би трябвало да бъде деен в тази обстановка, откакто към този момент втори министър сменя - да изиска среща и диалог с президента ", добави Буруджиева.

Относно възможното искане на избор на съмнение от опозиционните партии против служебния кабинет тя сподели: " Не знам дали имат право на избор съмнение, тъй като те не са го избирали.

 

То не е нито под формата на избори, нито гласувано в Народното събрание. Членовете на служебния кабинет единствено се заклеват пред Народното събрание.

Така че те могат да ги управляват, да ги викат. Омръзна ми към този момент самите политици да вършат неща и да се оказва след това, че не знаят какво вършат. Те просто нямат концепция какво са дали своят вот в Конституцията ".

 

" Не имам вяра президентът да реши да не подпише указа за назначението на Даниел Митов. Ще последва величествен скандал, защото страната не може да действа без външен министър в обстановката, в която сме.

Президентът няма никакво съображение да претендира за каквото и да е име. Той би трябвало да избере министър-председател.

 

Даниел Митов към този момент е бил външен министър. И като работещ външен министър към него не е имало никакви обвинявания, че е прокарвал съответна партийна линия и съответни партийни ползи. Така че това не е проблем ", приключи Буруджиева.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР