Политологът проф. Росен Стоянов коментира темата с дискусията, която се

...
Политологът проф. Росен Стоянов коментира темата с дискусията, която се
Коментари Харесай

Проф. Росен Стоянов: Празниците, свързани с историята, почни винаги са политизирани

Политологът проф. Росен Стоянов разяснява тематиката с полемиката, която се заформя в обществото по отношение на дали 3 март би трябвало да е националния празник на България.

" Дори да намерим стойностни причини, основаващи се на исторически обстоятелства, даже да почистим този диалог от агитация и политизиране, ще отидем до някакъв тип национално допитване. Тогава обаче, бъдете сигурни, че в идващите 50-100 години резултатът би бил оптимално прочут на всеки един у нас. Поради простата причина, че огромна част от българите са родени, възпитавани и образовани през времената преди 1989 година Те самите възпитават своите деца в същите полезности, нрави и обичаи в това упражняване на празнуването. В този ред на мисли най-трудно се трансформира настройка, обвързвана с ценностната система. Така че дано да има сходен жанр разногласия и диспути, дано да бъдат интелигентно поднесени в общественото пространство и дано всеки да вземе за себе си своята истина и да направи личния си извод ", сподели той в предаването " Пресечна точка " по " Нова телевизия ".

" Но не трябва това да е следващата капка, която да прелива чашата на търпението в нашите междуличностни връзки, следващата разграничителна линия. Празниците, свързани с историята, почни постоянно са политизирани и се употребяват за опълчване, за търсене на дивиденти най-много от тези, които желаят да се докопат или имат и упражняват власт. Това е ден, в който би трябвало по-скоро да се преклоним пред всички тези жертви ", разяснява още политологът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР