Политиците в Германия не гладуват - това е повече от

...
Политиците в Германия не гладуват - това е повече от
Коментари Харесай

Какви заплати и бонуси получават германските политици

Политиците в Германия не гладуват - това е повече от ясно. Но какъв брой тъкмо печелят? И по какъв начин наподобява заплатата на Меркел спрямо парите, които получават други държавни водачи? Ето цифрите, показани от Инес Айзеле от " Дойче веле ".

Според формалната дефиниция, депутатите в Германия получават не заплати, а " обезщетения за положен труд ". Наричат ги още " дажби ". Тези " дажби " обаче са всичко друго, само че не и нищожни: депутатите в Бундестага получават по 9 542 евро месечно. Към това би трябвало да прибавим и една твърда сума за настоящи разноски, възлизаща на 4 318 евро на месец, които не се таксуват с налози. С тези пари депутатите покриват разноски, които пораждат в границите на политическия им мандат - като да вземем за пример наемане на жилище наоколо до Бундестага или пък пътни разноски.

Но това не е всичко: на депутатите им се поставят и пари за офис-оборудване - от смарт телефона до кафе-машината. Тази сума не трябва да надвишава 12 хиляди евро на година, като парите се изплащат след това - против показана фактура.

Възнагражденията на немските депутати последно бяха обновени през юли тази година. " Дажбите " се усилват автоматизирано един път в годината, като покачването е съобразено с общото развиване на заплатите в Германия.

Колко получава Меркел? А министър председателят на Сингапур?

Депутатите в парламентите на обособените федерални провинции също получават " обезщетения за положен труд " и пари за настоящи разноски, само че размерът им е на всички места друг. Така да вземем за пример депутатите в Народното събрание на Хамбург получават 2 641 евро плюс 350 евро за настоящи разноски. Доста по-голямо е възнаграждението на депутатите в Народното събрание на провинция Северен Рейн-Вестфалия - 9 500 евро месечно. Но пък те не получават пари за настоящи разноски.

А в този момент да забележим какъв брой печелят хората по върховете на немската политика. Най-голямо е възнаграждението на федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер, въпреки той да има чисто представителни функционалности. На уеб страницата на президента четем, че канцлерът на Германия получава заплащане, което се равнява на девет десети от това на федералния президент.

Ето и съответните числа: канцлерката Меркел получава 18 820 евро на месец, а президентът Щайнмайер - 20 911 евро. Министрите пък биват възнаграждавани с към 15 хиляди евро на месец.

А по какъв начин наподобява приходът на Меркел спрямо възнагражденията на други държавни водачи? Значително повече от немската канцлерка получават единствено малко на брой държавни и държавни ръководители: годишната заплата на американския президент да вземем за пример възлиза на 333 хиляди евро, а абсолютният водач в тази ранглиста е министър председателят на Сингапур, чиято годишна заплата доближава съвсем 1.5 милиона евро.

Критика поради...

Германците обаче съпоставят възнагражденията на политиците си не със заплатите на сътрудниците им в чужбина, а с техните лични приходи. И защото заплатите на министри и депутати доста надвишават междинните приходи в Германия, политиците постоянно стават обект на публични рецензии.

В същото време е реалност, че приходите на множеството политици въобще не могат да се мерят с тези на някои лекари, юристи или мениджъри. Един образец: член на Управителен съвет на банка си докарва годишно повече от 850 хиляди евро, което е над три пъти повече от прихода на канцлерката Меркел.

Много оспорвано е и събитието, че депутатите сами дефинират размера на възнагражденията си. Недоволство провокира и този факт: съгласно проучване на фондация " Ото Бренер " и портала abgeordnetenwatch.de, всеки четвърти немски народен представител има и спомагателна работа, която му носи най-малко 10 хиляди евро годишно.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (145)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР