Политиците обикновено говорят за затягане на колана или намаляване на

...
Политиците обикновено говорят за затягане на колана или намаляване на
Коментари Харесай

Човек, план, резачка: Как един електроинструмент заема централно място в президентската надпревара в Аржентина

Политиците нормално приказват за стягане на колана или понижаване на разноските с ножица От ДАНИЕЛ ПОЛИТИ Асошиейтед прес и ДЕЙВИД БИЛЪР Асошиейтед прес 20 октомври 2023 година, 11:38 ч.

БУЕНОС АЙРЕС, Аржентина -- Политиците нормално приказват за стягане на коланите или понижаване на разточителните разноски с ножица. Кандидатът за президент на Аржентина Хавиер Милей е подготвен да нападна системата с резачка.

Самопровъзгласилият се за анархо-капиталист носи електрически инструмент на някои събития като знак, излъчващ непокорство и мощ на недоволните аржентинци. Те се виждат в кръстоносния поход на Милей за накъсване на раздутата страна и това, което той назовава „ политическа прослойка “. Повечето социологически изследвания демонстрират, че той печели президентски избор в неделя и отива на балотаж идващия месец.

„ Кастата трепери! “ извика той, до момента в който размахваше резачка, изхвърляща дизелови изпарения на препълнена улица предишния месец. В бедната северозападна провинция Салта предходната седмица неговата каравана беше посрещната от група служащи, размахващи личните си бръмчащи моторни триони във въздуха.

Икономиката на Аржентина е погълнати от рецесия от години, само че в последно време хората усещат, че са тласкани към ръба: инфлацията скочи до трицифрени числа, бедността пораства, а бързо обезценяващата се валута унищожава покупателната дарба на заплатите. Много гласоподаватели са изгубили вяра, че вкоренените държавни чиновници могат да оправят нещата.

Моторният трион е „ доста ясно показване на това, което всеки усеща, а точно, че държавното управление е претъпкан с хора, които като цяло не извършват никакви функционалности “, сподели Мариел Форнони от политическата консултантска компания Management & Fit.

Milei показа това, което той назова своя проект за верижен трион в централна провинция Кордоба през юни 2022 година Това е неговият проект за цялостна промяна на страната за понижаване на обществените разноски, скрап половината от държавните министерства, продадат държавните компании и отстраняват централната банка.

В телевизионно изявление през март Майлей изясни, че неговият проект за верижен трион е „ всичко за стягане на юздите върху разноските на корумпираните политици. “ Той уточни най-силните си електорални съперници като въплъщения на паразитна върхушка, която от дълго време се е считала за безупречна или неопровержима, и се показа като индивидът, който може да я понижи.Повечето социологически изследвания сочат, че министърът на стопанската система Серхио Маса е на второ място, следван от някогашен министър на сигурността Патриша Булрих от главната опозиционна коалиция.

След като Милей реализира изненадваща победа на първичния избор през август над тези двама опитни политици, той стартира да мъкне моторен трион Неговите поддръжници го изядоха и започнаха да му подражават.

На заключителния му протест в сцена в Буенос Айрес в сряда доста от неговите твърдолюбиви поддръжниците носеха верижни триони, направени от картон. Мартин Арганяраз, 47-годишен майстор, беше един от тях; той сподели, че е бил ужасяващ да види политици, „ да основават велосипедни алеи или подсекретариат на подсекретариата, и всичко това е излишно харчене. ”

Кукли на японски воин от манга, кучеподобен дявол на име Почита, също започнаха да се появяват на манифестации. Оранжевото творение наподобява сладко и пухкаво — като се изключи острието на резачката, стърчащо от лицето му.

Верижният трион не беше първият атрибут от реторичния боеприпас на Майлей. Негов къс избирателен филм от 2020 година доближава кулминационната точка си с непосредствен проект на него, който се ухилява палаво в черно кожено яке, преди да грабне военен чук в феодален жанр, с цел да разбие модел на централната банка. Тълпата от последователи с черни ризи, стискащи юмруци, скупчени към него, скандираха „ Унищожение! Унищожение! Унищожение! “ по-късно се нахвърли върху останките, разкъсвайки ги на части.

„ Тук имаме демагог, който употребява реквизити, с цел да прокара по някакъв метод своите мечти за страна без страна, страна без институции. И от позиция на демокрацията, някой, който дава обещание принуждение против държавните институции и може би против тези, които не харесва “, сподели Федерико Финхелщайн, аржентински историк от New School for Social Research в Ню Йорк.

Повечето са гледали на яростта на Милей като на елементарна превзетост и тактика за заобикаляне на обичайния развой на издигане на кандидатура, макар че някои го намират за по-смущаващо.

Моторният трион на Майлей е кротичък, споделя Себастиан Борего, 51-годишен, който пътува от дребен град южно от Буенос Айрес, с цел да участва на митинга си в сряда. Гледа на него като на инструмент, като тези, които употребява в личната си градина.

„ Подрязването е част от това, което значи да се реализира промяна в страната … ампутиране на части, които не са потребни “, сподели Борего.

Финчелщайн е склонен, че множеството поддръжници на Milei ще гледат на моторния трион метафорично, само че дребна част може и да не. Запитани за капацитета на напрегнатата изразителност да подтикне към принуждение, акцията на Milei сподели, че резачката е просто знак.

Митингът в сряда стартира с видео, показващо той организира акция в цялата страна, последвана от съвсем двуминутна поредност от експлодиращи солидни бомби и срутващи се здания. Стотици поддръжници подвигнаха телефоните си, с цел да снимат изображенията на заличаването на огромния екран.

„ Мисля, че би трябвало да приемем тези неща доста съществено “, сподели Финхелщайн, който написа книгата „ От фашизма до популизма в историята “. „ Това е, което той желае да каже на света; не е единствено за развлечение да се употребяват знаци на принуждение, с цел да се покаже какво ще създадат.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР